English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

RÖPORTAJ: ÖMER TOSUN

Yazan: Ayça Olcaytu İşçen
AÄŸustos 2004

“Türkiye’nin en iyi butik otelleri Kapadokya’da”

Otuz yılı aÅŸkın süredir turizmin içinde olan bir Kapadokya aşığı. Otel Sinasos’da, KürÅŸat NumaoÄŸlu’nun yanında büfede çay yaparak baÅŸladığı turizm kariyerine, komilik, garsonluk, halıcılıktan sonra sahibi olduÄŸu Museum Hotel’le devam ediyor. Araya 12 sene boyunca 3 ayrı bankada yaptığı bankacılığı da eklemek gerek. 1985 yılında Emlak Bankası’nda veznedarken verdiÄŸi bir brifingde “kredi kartları Türkiye’nin geleceÄŸidir” diyebilecek kadar girmiÅŸ içine çünkü. Ama aklı hep turizmdeymiÅŸ, hiç kopmamış sevgili Kapadokyasından. Ottoman House isimli butik otelin kurucu ortağı, Ä°ndigo Halıcılık’ın, Matiana Travel’ın, Cafedocia’nın da sahibi. Kapadokya Balon’u o kurmuÅŸ ve bugünkü sahiplerine devretmiÅŸ, ama ÅŸimdilerde gözbebeÄŸi, Uçhisar’daki Museum Hotel. Ä°lk hedefi, tüm Kapadokya’yı kuÅŸbakışı gören bu butik oteli bitirmek, sonra... Sonrası için “yapılacak ÅŸey çok ama hepsine benim ömrüm yetmez” diyecek kadar sürekli proje üreten Ömer Tosunla Museum Hotel’in bahçesinde uzun ve keyifli bir sohbet yaptık.

Cappadocia: Nedir butik otel? Diğer otellerden ayrılan en önemli yanı ne?
Ömer Tosun: Bir butik otelin öncelikle bulunduÄŸu yörenin doÄŸal, kültürel ve sosyal özelliklerini taşıması gerekir. Çok kaliteli, en üst düzeyde bir temizlik ÅŸarttır. Yemek veriliyorsa, bölgenin yemeklerinin en iyi ÅŸekilde sunulması, o yörede yaÅŸayanlarca hazırlanıp sunulması gerekiyor. En az 10 en fazla 35 odalı olmalı bence. Odalardaki ekipman açısından deÄŸerlendirirsek 4-5 yıldızlı otel odası düzeyindedir. Yöre kültürünü yaÅŸamak isteyen insanlar butik otellere gidiyorlar. Kapadokya’daki butik otellerin de bu tarzda olması lazım. Museum Hotel, bir butik otelden daha büyük, Bakanlık belgeli özel bir oteldir. Bizim oda sayımız 40’a çıkacak. 30 tanesi suit olacak. Burada, daha üst düzeyde insanların kalabileceÄŸi, içinde sanat galerisi, konferans salonu, restoranı olan ve 12 ay boyunca 24 saat hizmet verebilen iÅŸletme yok. Buradaki butik oteller daha çok küçük pansiyonlar gibi görülüyor. DoÄŸrusu aslında budur.
Cappadocia: Kapadokya’da konaklama anlayışının butik otellere doÄŸru kaydığı dikkatimizi çekti. Bunun nedenleri sizce neler?
Ö. Tosun:
Kapadokya’da içinde insanların yaÅŸadığı, tarih kokan ve yeniden canlandırılması gereken çok fazla eski bina var. Onun için butik otellerin bu bölgede canlanması gayet normal. Güzel geliÅŸmeler var bölgemizde. Dünyadaki örneklerine uygun bir ÅŸekilde kaliteli hizmet veren çok güzel butik otellerimiz var.  Bu iÅŸ parayla olmaz, bir anlayış iÅŸi. Zaten bu yatırımı yapan insanların da belli bir kültürden gelmesi gerekir. Türkiye’nin en iyi butik otellerinin olduÄŸu bölgedir Kapadokya. Onun için bu bölgeyi destekliyor olmak lazım.
Cappadocia: Butik otelin dünyadaki yayılımı nasıl?
Ö. Tosun:
Çoktur. Dünyanın her yerinde butik tarzla ilgili yazılar, dergiler, kendi aralarında oluÅŸturdukları organizasyonlar var. Türkiye’de sadece butik otellerin bulunduÄŸu rehber kitaplar var, o da sınırlı bir ÅŸekilde.
Cappadocia: Butik otellerle ilgili yurt dışında kuruluşlar var mı?
Ö. Tosun:
Bildiğim kadarıyla butik otelleri çatısı altında buluşturan dernekler var ama daha çok dünya zenginlerine hitap eden rehberlerde yer alırlar.
Cappadocia: Türkiye’de de bunu gerçekleÅŸtirme hedefiniz var mı?
Ö. Tosun:
Bence biraz daha erken ama yapmakta da fayda var. Öncelikle butik otelleri tanıtan doğru bir yayına ihtiyaç var. Çok kaliteli, doğru pazarlanan bir yayın olmalı.
Cappadocia: Yayın demiÅŸken, bu anlamda Kapadokya’nın tanıtımı sizce yeterince yapılabiliyor mu?
Ö. Tosun:
Kapadokya ile ilgili Turizm Bakanlığı’nın çıkardığı kitaplar var ama broşür yok. Turizm bürolarında biz de bulamıyoruz. Sayın bakanımızla da bu konuyu görüştük. ÖrneÄŸin, Londra Fuarı’nda Kapadokya’nın broşürü yoktu. Bakanlığın standlarında da, konakladığımız otel olan Hilton’da da broşür ve poster yoktu. Dünyada bir tane Kapadokya var. Bu nedenle herkesin buraya daha fazla önem vermesi, devletin Kapadokya’nın pazarlanmasında bizzat orada bulunması, herkesi desteklemesi gerekiyor.

“Kapadokya’nın dokusuna özel projeler üretilmeli”

Cappadocia: Bölgenin tümünü düşündüğünüz zaman, özellikle korunması açısından yapılması gereken şeyler neler?
Ö. Tosun:
Korunması açısından öncelikle tekdüzelikten kurtulmak lazım. Devletin yaptığı binalarda daha dikkatli olması gerekiyor. ÖrneÄŸin, Göreme’nin ortasına belediye binası, okul yapması yanlış. Buradaki tarza devletin de kendini uydurması lazım, nasıl biz yatırımcılar her bir taşı koyarken düşünüyorsak devletin de aynı özeni göstermesini istiyoruz. Peri bacalarının hemen dibine baraka, çadır ÅŸeklinde kurulan satış maÄŸazaları var; bunu bir ÅŸekilde düzene sokmak lazım. Kooperatif yaptırıyor, tekdüze. Hastane yaptırıyor, projelerin hepsi aynı. DiÄŸer turistik bölgelerimizde uygulanan projelerin Kapadokya’da aynen uygulanmasını çok sakıncalı buluyorum. Projelerin Kapadokya’nın dokusuna uyarlanarak hayata geçirilmesi, bu tarz projeleri ortaya koyabilen ehliyetli insanların önünün kesilmemesi gerekir. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde, örneÄŸin Avustralya’da yaptırılacak binaların mimarları daha önce yaptıkları iÅŸlere, referanslarına bakılarak seçilir.
Cappadocia: Ãœrgüp Belediyesi’nin Kayakapı Projesi’ni nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?
Ö. Tosun:
Ãœrgüp Belediyesi’nin Kayakapı bölgesindeki evleri Magic Life firmasına 49 yıllığına kiraya vermesini doÄŸru bulmuyorum. Bu tarz turizme karşıyım. Çünkü, büyük firmaların pazarlama yöntemleri çok farklı. Magic Life bölgeyi kendisi için özelleÅŸtirecek, paranın dışarıya çıkmaması için iÅŸletmesine kahvehaneden satış maÄŸazalarına, lokantalardan, kafeler  koyacak; küçük bir ÅŸehir yaratacak Ãœrgüp’ün içinde. O zaman bu bölgedeki 4-5 yıldızlı oteller, butik oteller, hatta lokantalar, barlar olumsuz etkilenecekler. Bölge turizmine zararı dokunacak. Oysa bu yatırım 10 ayrı Türk firmasına verilebilirdi. Böylece hem yatırım erken biterdi, hem de farklı kesimlere hitap edebilen tarzda iÅŸletmeler oluÅŸturulurdu.

“Turistik uçuÅŸların saÄŸlanması gerekiyor”

Cappadocia: Kapadokya’ya gelen turistin daha uzun konaklaması ve bölgeyi hakkını vererek gezmesi için neler yapılabilir?
Ö. Tosun:
Öncelikle turistik uçuÅŸların saÄŸlanması gerekiyor. Bodrum’dan bir insanın Kapadokya’ya uçakla gelebilmesi için önce Ä°stanbul’a gitmesi oradan yakındaki bir havaalanına inmesi gerekiyor. Bir gün kaybediyor böyle olunca da. Devlet trilyarlarca harcayıp havaalanları yapıyor. ÖrneÄŸin NevÅŸehir havaalanı niye turistik uçuÅŸlarda kullanılmıyor?Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir, Bodrum, Kapadokya, Van, Trabzon, Urfa baÄŸlantılı uçuÅŸlar gerekiyor turistlere yönelik. Dünyadaki örnekleri gibi, küçük uçaklar yeter. Ä°ller arasında turist taşıyacak sürekli. Bu saÄŸlanırsa Kapadokya’ya gelen turist sayısı iki katına çıkar. O zaman arkadaÅŸlarımız otellerini düşük fiyata satmazlar, doÄŸal olarak kalite de fiyatlar da artar. Sahildeki turistin Kapadokya’yı görebilmesi için 14 saatlik otobüs yolculuÄŸu yapması gerekiyor. Bunun çözülmesi lazım. Sayın Erkan Mumcu da dahil olmak üzere çeÅŸitli dönemlerdeki turizm bakanlarına bu sıkıntımızı aktardık ama bir sonuç alamadık. Bakanlık, siz kendi uçak ÅŸirketinizi kurun biz de destek verelim diyor. Ancak buna sadece bizim deÄŸil Türkiye’nin ihtiyacı var. Özel havayolu ÅŸirketleri ile de görüştük, onlar da havaalanı vergilerinin çok yüksek olduÄŸundan bahsediyorlar. Devletin yapacağı ÅŸey bu vergileri indirmek, gerekli teÅŸviki saÄŸlamak olabilir. Ayrıca kongre turizmine de öncelik verilmeli. Özellikle 4-5 yıldızlı otellerin canlanabilmesi için gerekli. 4-5 yıldızlı oteller bugün pansiyon fiyatına satıyorlar odalarını. Dolayısıyla kalite de düşüyor. Kapadokya’nın bir kongre, konferans ve seminer merkezi haline getirilmesi gerekir. Bunun için öncelikle Ãœrgüp’e bir konferans salonu yapıldı. Güzel bir yatırım, ama projenin birçok ÅŸekilde desteklenmesi gerekiyor. Pazarlanması gerekiyor. Fiyatları düşürmemek için direnmek lazım. KAPTÄ°D’de yapılan toplantılarda bu dile getiriliyor ama maalesef ortak bir tavır alınamıyor. 20-30 tane otelci arkadaşımız var topu topu. Neticede milli servettir bu oteller, milyonlarca dolar para harcanarak yapılmış yerler.
Cappadocia: Türkiye’nin baÅŸka bölgelerinde KuÅŸadası, Pamukkale’de bezer anlaÅŸmalar saÄŸlanıp ortak fiyat saÄŸlama yoluna gidildi.
Ö. Tosun:
Pamukkale’de ÅŸirket kurdular, burada da ÅŸirket kurma konusunda ön görüşmeler yapılıp anlaÅŸma saÄŸlandı. Fiyatlar belirlenecek, müşteriler otellere dağıtılacak, kalite saÄŸlanacak dendi ama bir türlü uygulamaya konulamıyor. KAPTÄ°D’in bu iÅŸin başında olup gerekenleri yapması, yönlendirmesi, iÅŸin kurallarını ortaya koyması lazım.

“Kapadokya Milli Parkı dünyadaki örnekleri gibi olmalı”

Cappaodica: Bilinçli turizm yapmak amacıyla bu işi yapanlar olarak bir sivil toplum kuruluşu kurmayı düşündünüz mü? Bu açıdan yaklaşan bir sivil toplum kuruluşu kurmak var mı aklınızda?
Ö. Tosun:
Ben KAPTÄ°D üyesiyim zaten. BaÅŸkanlığını da yaptım. Onun dışında bölgede bir dernek çalışmamız var. Mevcut bir derneÄŸin arkadaÅŸlarımız tarafından alınıp canlandırılması yönünde. Yeni dernek kurmaktansa mevcut bir derneÄŸi alıp dönüştürmek daha kolay. Bölgemizde çok iÅŸ var, uyku uyutmuyor bazen. ÖrneÄŸin, Kapadokya bir milli park. Dünyada milli parklar böyle gezilmez. Öyle her önüne gelen giremez içeriye. Milli parkların bir giriÅŸi, bir de çıkışı olur; görevlilerce korunur. Florası, faunası gözlem altına alınır. Kapadokya’da bu açıdan yapılabileceklerden biri de vadilerimizdeki güvercinliklerin bir an önce canlandırılması. Bir Fransız TV kanalı geldi, güvercinlerle ilgili belgesel yaptı. Hangi kanal bilemiyorum ama biz Türkler hazırlamadık, onlar hazırladı.Güvercinlikler bir kültür burada. Hatırlıyorum, çocukluÄŸumda o vadilere girdiÄŸimizde güvercin sesinden baÅŸka ÅŸey duymazdık, el çırpardık bir bulut kalkardı gökyüzüne. Peri bacalarının ayakta kalmasında en önemli etkenlerden birisi de güvercinler. Peri bacalarını kaplayan yosunlar güvercin gübresiyle besleniyorlar. Yosunların varlığı peri bacasının saÄŸlıklı olmasına yarıyor. Bunun için eski valimizle, ÅŸimdiki valimizle görüşmüştük. O kadar basit ki aslında yapılacak ÅŸey; ya milli park kapsamında ya da sivil toplum örgütleri ile iÅŸbirliÄŸi yapılarak, yöre halkının da çalışmasıyla güvercinlikler canlanabilir.
Cappadocia: Buradaki güvercinlikler halk kültürünü yansıtan yegane örnekler. Türk kültüründe güvercin çok farklı bir yere sahip, dinsel bir önemi de var. Tüm bunlar birleşince güvercinlikler önem kazanıyor.
Ö. Tosun:
Evet, kesinlikle. Sadece güvercin mi? Sabah 5 gibi, güneÅŸin doÄŸmasıyla vadilerde yürümeye giderim. Burada öyle kuÅŸlar var ki eÅŸsiz, hiçbir yerde görmediÄŸim kuÅŸlar. FotoÄŸraflarını çekmeye çalıştım, baÅŸaramadım. Geçenlerde Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ilgili müdürlüğüne gittim bu konuyu konuÅŸmak için. Oradaki arkadaÅŸlar, bölgede avcılık yasaklanmış dediler. Bu beni sevindirdi, ama bunu takip edecek bir görevlisi dahi yok milli parkımızın. DoÄŸal hayatı korumak lazım. Dünyadaki milli parklar nasılsa burada da öyle çalışmalar yapılmalı.
Cappadocia: Bölgede golf sahaları oluşturmaya yönelik çalışmalar var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ö. Tosun:
Bölgede iki firmanın bu konuda çalıştığını duyuyoruz; büyük ve iyi bir yatırım olduÄŸuna inanıyorum. Kapadokya’nın buna ihtiyacı var. Minimum 30 milyon dolarlık, 900 dönüme yayılan bir yatırım bu. Golf meraklıları deÄŸiÅŸik sahalarda oynamak isterler çünkü.  ÇavuÅŸin-Ãœrgüp arasındaki bölgeyi düşünüyorlar, ama bence uygun bir bölge deÄŸil. Hazine arazisi düşündükleri için orayı seçmiÅŸler ama çok orta bir nokta. Düz bir saha ancak, fazlasıyla ayak altında olması nedeniyle golf sahasının etrafı binalarla dolabilir. Avanos’un baÅŸka bir bölgesinde veya MustafapaÅŸa’da olabilir. MustafapaÅŸa iyi bir nokta golf için.
Cappadocia: Geleceğe yönelik hedefleriniz, planlarınız neler?
Ö. Tosun:
Åžehircilik, kasabacılık tarzı anlayışa karşıyım. Kapadokya bir bütün, bunu parçalayamazsınız. Kapadokya belediyecileri sırt sırta verip beraber çalışabilirler. Bölge içinde belli aktiviteler olması gerekir. ÖrneÄŸin Ãœrgüp; barlar, restoranlar, sinemalar, kültür merkezleri oluÅŸturmaya devam ederek kendini geliÅŸtirebilir. Göreme’de pansiyonculuk desteklenebilir. Uçhisar’da çok güzel butik oteller ve güzel restoranlar var; ağırlıklı olarak bunlar devam edebilir. Avanos bir aktivite merkezi haline getirilebilir. Kızılırmak üzerinde kano ve jet motorla gezilebilir. Yine Avanos’ta karides çiftlikleri kurulur; ormanın kenarına yapılacak ÅŸaraphanelerde turistlere ÅŸarap sunulabilir. Dolunayın olduÄŸu zamanlarda vadilerimiz bambaÅŸka güzel oluyor; ama diÄŸer günlerde, en azından belli günlerde kesinlikle vadileri aydınlatmak lazım. Çok para harcamadan, kayalara koyulacak lambalarla, sanatsal ve etkileyici düzenlemeler yapılabilir. Ä°nsanlar akÅŸamüstü yürüyerek gelirler, oturup manzarayı seyrederler, ışık oyunları, konserler yapılır. Dünyanın birçok yerinde gördüm. Mesela Singapur. Bir ada, hiçbirÅŸey yok görülebilecek. Ama, daÄŸlar, ÅŸelaler, baÄŸlar oluÅŸturmuÅŸlar ve bunları geceleri ışıklandırarak insanları buraya çekiyorlar. 10 milyon turist bu adayı görüyor her yıl. Bizde de yapılabilir.

Copyright 2009 - Tüm hakları gizlidir. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 12316 Eklenme Tarihi Tarih: 2010-01-19

NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 113831320 ziyaretçi
Bugün : 50426 ziyaretçi
Dün : 71434 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.3 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com