Yazan: Yavuz İşçen
AÄŸustos 2004
Orta Anadolu’da ÅŸarapçılık denildiÄŸinde akla gelen önemli merkezlerden biri de Kapadokya’dır. Çok köklü bir ÅŸarapçılık geleneÄŸine sahip olan bölge, yöreye özgü Emir üzümlerinden üretilen beyaz ÅŸarapların kalitesi ile ünlenmiÅŸtir. Emir üzümlerinden yapılan beyaz ÅŸaraplar 1980’li yılların baÅŸlarında ilk kez Doluca’nın çıkardığı NevÅŸah ÅŸarabı ile adını duyurmuÅŸtur.
Kapadokya bölgesi ünlü baÄŸlarını volkanik etkinlikler sonucu yörede oluÅŸmuÅŸ olan tüflü topraklara borçludur. Kapadokya bölgesini çevreleyen Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Melendiz Dağı gibi üç önemli yanardağın püskürttüğü atıklar sonucu bölge eski dönemlerde tamamen lavlarla kaplanmıştır. Bu lavlar doÄŸal etkiler sonucu zamanla ufalanmış ve tüflü toprak adını verdiÄŸimiz bir toprak türü ortaya çıkmıştır. Tüflü toprağın baÄŸcılık açısından en önemli özelliÄŸi, hem iyi üzüm vermesi hem de asma yetiÅŸtiricilerinin baÅŸ belası olan asma bitinin yaÅŸamasına olanak vermemesidir. Kapadokya’daki volkanik kaya yapısının ÅŸarap üretimi açısından diÄŸer önemli özelliÄŸi ise, sert olmayan bir kayalık yapı yaratmış olması ve bu kayaların içlerinin kolaylıkla oyularak ÅŸarap için uygun mahzenler hazırlanabilmesidir. Kapadokya’daki kaya içi mekanlar serin ve sabit ısılı ortamlarıyla ÅŸarap üretimi için gerçekten ideal ortamlar sunmaktadırlar. Kaya içine oyulmuÅŸ serin mahzenlerde gerçekleÅŸtirilen fermantasyon sırasında ısı fazla yükselmez ve ÅŸaraba içim sırasında hoÅŸ bir aroma saÄŸlayan deÄŸerlerin yok olması önlenmiÅŸ olur.
Kapadokya bölgesi ÅŸarap üretimi açısından bu avantajlarının yanı sıra yerel olarak yetiÅŸtirilen birinci kalite bir siyah üzüm çeÅŸidine sahip olmaması açısından ÅŸanssız sayılabilir. Kapadokya bölgesinde üretilen Dimrit siyah üzüm çeÅŸidinden vasat kalite ÅŸaraplar elde edilmektedir. Bölgedeki yetiÅŸtiriciler bu açığı kapatabilmek amacıyla Kalecik’ten getirdikleri Kalecik Karası, Elazığ’dan getirdikleri Öküzgözü, Diyarbakır yöresinden getirdikleri BoÄŸazkere ve Tokat bölgesinden getirdikleri Narince gibi kaliteli üzümleri bölgede yetiÅŸtirmeye baÅŸlamışlardır. Kapadokya’da ÅŸarap üreten önemli firmalar arasında ilk akla gelenler Turasan ve KocabaÄŸ ÅŸarap iÅŸletmeleridir.
Turasan Bağcılık ve Şarapçılık
Kapadokya bölgesinin en eski ÅŸarap iÅŸletmesi olan Turasan Åžarapçılık, 1943 yılında Hasan Turasan tarafından kurulmuÅŸ. Bölgede özel giriÅŸimle kurulan ilk ÅŸarap iÅŸletmesi olan Turasan Åžarapçılık, Kapadokya bölgesinde modern teknoloji ile ürettiÄŸi ÅŸarapları yurt dışına ihraç eden tek iÅŸletme. Firmanın, Kalecik Karası, Emir ve Narince gibi Türkiye’nin en soylu üzümlerinin üretildiÄŸi 300 dönüm yüksek sistem bağı bulunuyor. Ä°ki milyon litre üretim kapasitesine sahip olan iÅŸletme, her geçen yıl üretim kalitesini artırıyor. Bu çabalar 1980 ve 1990’lı yıllarda firmaya bir çok kalite madalyası kazandırmış.
KocabaÄŸ Åžarap Ä°ÅŸletmesi
NevÅŸehir’in YeÅŸilyurt bölgesinde bulunan bir baÄŸdan adını alan KocabaÄŸ Åžarap Ä°ÅŸletmeleri’nin kurucusu Mehmet ErdoÄŸan ilk olarak 1972 yılında, kayaları oyarak yaptığı havuzlarda ÅŸarap üretmeye baÅŸlamış. Ardından oÄŸlu Hasan ErdoÄŸan 1986 yılından sonra Türkiye’nin en gözde üzümlerinden Narince, Kalecik Karası, Öküzgözü ve BoÄŸazkere üzümlerini kendi baÄŸlarında yetiÅŸtirerek kaliteli ÅŸarap üretimine yönelmiÅŸ. Uçhisar’daki 200 tonluk kayadan oyma mahzenlerin üst katını satış maÄŸazası ve ÅŸarap tadım yerine dönüştüren firma, burada ziyaretçilerine ÅŸarap tattırıyor. Ä°steyenler ise alt kattaki mahzenleri gezebiliyorlar. Firmanın ayrıca YeÅŸilyurt Sığırlı köyünde 300 tonluk bir mahzeni daha bulunuyor.
Copyright 2009 - Tüm hakları gizlidir. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.