English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

EVELYN KOPP

Yazan: Ayça Olcaytu İşçen
AÄŸustos 2004

UÇHÄ°SAR’DA BÄ°R KAPADOKYA SEVDALISI: EVELYN KOPP

“Uçhisar Unfolding-The Many Faces of a Cappadocian Village” (Uçhisar Açılımları-Bir Kapadokya Kasabasının Birçok Yüzü) isimli kitapla Uçhisar meydanında dolaşırken bir dükkanda karşılaÅŸtık. Kapadokya’ya dair bildik kitapların arasında kendini hemen belli ediyordu. GiriÅŸinde şöyle demiÅŸti yazarı Evelyn KOPP: “Bu kitaptaki tüm hikayelerin, destanların ve genel bilgilerin Uçhisar halkı tarafından bana anlatıldığını söylemekten onur duyuyorum... Hikayeler onların yaÅŸamlarıyla yazıldı...” Dükkan sahibiyle yaptığımız kısa sohbette Evelyn KOPP’un Uçhisar’da evi olduÄŸunu öğrenince ilgimiz bir kat daha arttı. Almanya’dan buraya gelip, Kapadokya’nın tarihinden doÄŸasına, gelenek ve göreneklerinden destanlarına kadar araÅŸtırma yapıp, bunları bir kitapta toplayarak bulunmaz bir kaynak yaratmayı baÅŸaran bu Alman hanımı tanımak, böylesi bir çalışmanın bizi nasıl duygulandırdığını anlatmak istedik. Kendisine Galeri Faruk’un sahibi Sayın Faruk KUMAÅž’ın yardımıyla ulaÅŸtık; ne ÅŸanslıymışız ki evindeydi ve bizimle görüşmeyi kabul etti.
EÅŸi Reinhard ile birlikte 4 yıl boyunca çalışarak bir harabeden yarattıkları evlerine gittiÄŸimizde ekibimizi son derece sıcakkanlı ve heyecanlı bir ÅŸekilde karşıladılar. Evelyn ve Reinhard KOPP çiftiyle hem tadına doyamadığımız bir sohbet yaptık, hem de yöredeki restore edilecek evlere eÅŸsiz bir örnek oluÅŸturacak denli özenle çalıştıkları, dokusunu, özelliklerini bozmadan onardıkları evlerini bir müzeyi gezer gibi hayranlıkla gezdik. Misafirperverlikleriyle de bizi etkileyen bu çiftten ve evden Uçhisar Belediye BaÅŸkanı Sayın Mustafa ZÃœHAL ile olan randevumuz nedeniyle ayrılırken aklımız Reinhard’ın piÅŸirdiÄŸi nefis kahvede kaldı. Arabamıza binerken Evelyn arkamızdan şöyle sesleniyordu: “Bir dahaki sefere inÅŸallah.”

Cappadocia: Buraya kitap yazmak için gelmediğinizi biliyoruz. Böylesine bir çalışma yapma fikri nasıl doğdu?

E. Kopp: Aslında her ÅŸey bir muskayla baÅŸladı! Şöyle ki; eÅŸim Ä°stanbul’da havaalanında, USAÅž’ta çalışıyor. Yaklaşık 10 senedir Türkiye’deyiz. Buraya gelir gelmez önce Türkçe öğrendim, sonra okuyup Ä°stanbul’u gezmeye baÅŸladım. Ä°stanbul tarih dolu bir ÅŸehir. Evden çıkarken eÅŸim hep nereye gittiÄŸimi soruyordu, ama ben bile nereye gittiÄŸimi bilmiyordum. Bir yerden baÅŸlıyordum, oradaki esinleme beni nereye sürüklüyorsa devam edip gezimi bitiriyordum. Kapadokya’ya da  Türkiye’deki ilk yılımızda tatilimizi yapmak için gelmiÅŸtik ve ben aşık oldum buraya. Her sene tatilimizi mutlaka Kapadokya’da geçirdik, kimi zaman yılda iki kez geldiÄŸimiz de oldu. Derken 2000 yılında Uçhisar’da bir ev gördük, aldık ve restore etmeye baÅŸladık. Restorasyon çalışmaları sırasında evin içinde birkaç muska bulduk. Ne olduÄŸunu merak edip komÅŸulara sordum. Aldığım cevaplar beni daha da meraklandırdı ve kafamda yeni sorular oluÅŸtu. Aldığım her cevap baÅŸka sorular oluÅŸturduÄŸundan Kapadokya’nın tarihini, halkın gelenek ve göreneklerini sürekli araÅŸtırmaya, insanlarla sohbet etmeye baÅŸladım. Arkasından not alma, yazma aÅŸaması geldi ve böylece bu kitap çıktı. Kitabımda sadece Uçhisar’a özgü ÅŸeyleri deÄŸil, sünnet, düğün gibi Kapadokya’nın tümünde görülebilen gelenek, görenekleri de anlattım.

Cappadocia: Kitabınızı oluştururken nasıl bir yöntem izlediniz? Karşılaştığınız zorluklar neler oldu?

E. Kopp: Kitabı oluÅŸturma aÅŸamasında yapıp yapamayacağımı çok düşündüm ama burada çok ÅŸey öğrendiÄŸim için zorlukları göze alarak yazmaya karar verdim. Merak ettiÄŸim ÅŸey küçücük bir ayrıntı olsa bile bir ay boyunca sürekli araÅŸtırdığım oldu. Yoruldum, ama yılmadım. Her öğrendiÄŸim ÅŸey beni daha da meraklandırdı, önceleri gezerken ilgilenmediÄŸim ÅŸeyler dikkatimi çekmeye baÅŸladı. Asistanım Mustafa bana rehberlik yaptı, beraber gezdik. Uçhisar’ın eski belediye baÅŸkanından yardım istedim. Köyde yaşı 80’in üstünde ne kadar yaÅŸlı varsa hepsini kahvede topladı bir gün. Tanışıklık saÄŸlandıktan sonra tek tek evlerine gittim, yaÅŸamlarını inceledim, merak ettiklerimi sordum. Ä°lk önceleri “kızım neden öğrenmek istiyorsun bunları” diyorlardı; zamanla onlarda da ilgi yaratmayı baÅŸardım. Ä°lgilenince daha çok yardımcı olmaya baÅŸladılar ve böylece kitap ortaya çıktı.

Cappadocia: Sizin aklınızda bu yöreye ilişkin başka çalışmalar yapmak var mı? Örneğin evinizi restoran, otel gibi değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?

E. Kopp: Kesinlikle hayır. Herkes böyle bir ÅŸey yapacağımızı düşünüyor, çünkü bu tür evleri satın alanların amacı genellikle iÅŸletme haline getirmek oluyor. Ama bizim için Uçhisar’daki evimizin anlamı çok farklı. Bu ev bizim yaÅŸam alanımız, nefes aldığımız mekan.

Cappadocia: Uçhisar’da yaÅŸadıklarınızdan, yaptıklarınızdan etkilenerek gelip buraya yerleÅŸen arkadaÅŸlarınız oldu mu?

E. Kopp: Ä°stanbul’a pek çok arkadaşımız geldi. Kapadokya’yı da seviyorlar. Almanya’dan zor, çünkü oradakiler için Antalya önemli. Kapadokya’ya gelseler de en fazla 2-3 gün kalıp dönüyorlar; ama gelen herkes buraya bayılıyor. Reinhard’ın bir akrabası geldi ve evimizden, buradan çok etkilendi. YerleÅŸmek isteyenler de oluyor ama herkes için bu mümkün deÄŸil, çünkü buradaki hayat çok farklı. Yazdığım tarih çok genç, 30 yıllık ve yaÅŸanmaya devam ediyor. Kitabımda anlattığım fırın hala var ve ekmeÄŸimizi oradan alıyoruz. Ama Almanya’da biz bu tarz yaÅŸamı unuttuk. Ä°stanbul’da bile hayat çok farklı artık.

Cappadocia: Gelen turistler Kapadokya’yı yeterince gezip tanıyabiliyorlar mı sizce?

E. Kopp: Kapadokya’ya ilk kez geleceÄŸimiz zaman bu bölgeyi gezen arkadaÅŸlarımıza sormuÅŸtuk, “3 gün yeter” demiÅŸlerdi. Oysa, 9 yıldır buraya geliyoruz, hala görmediÄŸimiz yerler var. Kapadokya’da gezilecek, keÅŸfedilecek ÅŸey çok. Her köşede bir ÅŸey bulabilirsiniz.  Gelen turistler sadece kiliselere gidiyorlar, buraya özgü pek çok ÅŸeyi göremeden dönüyorlar.

Cappadocia: Ä°stanbul’da neler yapıyorsunuz?

E. Kopp: Kışı Ä°stanbul’da geçiriyoruz. Osmanlı hayatı ile ilgili olduÄŸumdan bu konuda resimler, tuÄŸralar vb. yapıyorum. Ä°nternet sitemde (www.evelynkopp.com) yaptığım resimleri görebilirsiniz.

Cappadocia: Başka kitaplarınız var mı?

Evelyn Kopp: Basılan ilk kitabım; ancak, hazırlanmış iki kitabım daha var. Ä°lki Türkiye’ye geldiÄŸimde karşılaÅŸtığım problemleri esprili bir dilde anlattığım bir kitap. Basılmak üzere bekliyor. Ayrıca baÅŸladığım bir hikaye kitabım var, 300 sayfa yazdım ama daha bitmedi, çünkü hala ilginç ÅŸeyler yaşıyorum.


“Uçhisar Unfolding-The Many Faces of a Cappadocian Village”
273 sayfa, İngilizce, Çitlembik Yayınları, İstanbul
Fiyatı 15.000.000.-TL
Ä°steme adresi:
www.citlembik.com.tr.   www.evelynkopp.com
E-posta: kitap@citlembik.com.trkiko92@superonline.com

Copyright 2009 - Tüm hakları gizlidir. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 7377 Eklenme Tarihi Tarih: 2010-01-19

NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 110147736 ziyaretçi
Bugün : 26293 ziyaretçi
Dün : 102205 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.32 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com