English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

ALADAÄžLAR’IN YEDÄ° GÃœZEL KIZI: KAPUZBAÅžI ÅžELALELERÄ°

ALADAÄžLAR’IN YEDÄ° GÃœZEL KIZI: KAPUZBAÅžI ÅžELALELERÄ°

Yazan: Yavuz İşçen
Nisan 2007

Hiç bütün gücünüzle birbirinize bağırdığınız halde yanınızdaki ile anlaÅŸamadığınız oldu mu? Ya da  küçük gökkuÅŸaklarının altında yürürken baÅŸtan aÅŸağıya sırılsıklam ıslandığınız? Tüm bu duyguları kayalardan adeta patlarcasına fışkıran Kapuzbaşı Åželaleleri’nin yanına sokulursanız fazlasıyla hissedebilirsiniz. Yanına sokulursanız diyorum ama 40 metreden dökülen bu devasa ÅŸelalelere yaklaÅŸabilmek mümkün mü? 50 metre yaklaÅŸsanız bile ıslanmaya baÅŸlıyorsunuz. Bunaltıcı yaz sıcağında bu serin duÅŸ aslında fena olmuyor ama fotoÄŸraf makinenizi, cep telefonunuzu korumayı sakın ihmal etmeyin. 

 
Ãœlkemizdeki takım ÅŸelalelerin kuÅŸkusuz en görkemlisi olan Kapuzbaşı Åželaleleri, son yıllara kadar gizemli bir ÅŸekilde varlığını sürdürdü. Bunun temel nedeni bu ÅŸelalelere ulaşımın gerçekten zor olması. Oysa Kapuzbaşı Åželaleleri’ni görebilmek için Kapadokya bölgesi en uygun ulaşım seçeneklerinden birini oluÅŸturmaktadır. Kapuzbaşı Åželaleleri’nin önüne adeta bir sur gibi çekilmiÅŸ olan AladaÄŸlar, batı yönünden ÅŸelalelere ulaşımı imkansız hale getirmektedir. Åželalelere doÄŸu yönünden ulaşım saÄŸlayan yollar ise çok bozuk ve belli merkezlere uzaktır. Belki de bu nedenle Kapuzbaşı ÅŸelaleleri son yıllara kadar sadece AladaÄŸlar geçiÅŸi yapan daÄŸcıların ziyaret ettikleri bir vaha olarak kalmıştır.

Kapuzbaşı Åželaleleri’ne ulaşım
NiÄŸde AladaÄŸlar’ın doÄŸusunda yer alan Kapuzbaşı Åželaleleri’ne Kapadokya bölgesinden ulaÅŸabilmek için Ãœrgüp’ten hareket edildiÄŸinde yaklaşık 160 km’lik bir yolculuk yapmak gerekmektedir. Ãœrgüp çıkışından YeÅŸilhisar yolu takip edilmeli ve YeÅŸilhisar’dan sonra da Yahyalı yoluna devam edilmelidir. Ãœrgüp-YeÅŸilhisar arası 57 km, YeÅŸilhisar-Yahyalı arası ise 42 km’dir. Yahyalı’dan yapım çalışmaları bitirilmek üzere olan yeni yolu takiben 60 km ilerlendiÄŸinde Kapuzbaşı Köyü’ne ulaşılmaktadır. Bu yol yer yer Zamantı Irmağı kenarından devam etmektedir ve oldukça güzel manzaralara sahiptir. Åželalelerin Kapuzbaşı Köyü’ne olan uzaklığı 1 km’dir.

Dağcılar ve trekking yapanların ödülü
DaÄŸcılar ve trekking yapanlar tarafından daha çok, AladaÄŸlar geçiÅŸinin son durağı olarak bilinen Kapuzbaşı Åželaleleri, bu özelliÄŸini günümüzde de devam ettirmektedir. AladaÄŸlar geçiÅŸi, ülkemizdeki zorlu trekking parkurlarından biridir. Ancak, zorlu olduÄŸu kadar etkileyici ve büyüleyicidir. Yükseklikleri 4000 m’ye yaklaÅŸan zirvelerin eteklerinden sürdürülen bu yürüyüş sırasında su kaynakları sadece belli noktalarda bulunur. Bu kaynakların çoÄŸu ise yazın kurumaktadır. Bu bakımdan bir hafta kadar süren yorucu ve susuz bir daÄŸ geçiÅŸinin ardından ulaşılan Kapuzbaşı Åželaleleri daÄŸcılara sunulmuÅŸ bir ödül gibidir.

Milli parka hoÅŸgeldiniz
Kapuzbaşı Şelaleleri bugün oldukça turistik bir mekan haline gelmiş durumdadır. Böyle olmasında şelalelere doğu tarafından yeni açılan yolun etkisi büyüktür. Şelalelere günübirlik turlarla gelenlerin yanı sıra, yakın merkezlerdeki yöre insanlarından da bir hayli ziyaretçi akın etmektedir. Eski adı Barazama Şelaleleri olan Kapuzbaşı Şelaleleri 700 m rakımda yer almaktadır. Şelalelerin yer aldığı alan 1995 yılında milli park olarak ilan edilmiştir. Park sınırları içinde çadırlı kamp yapılabilse de gece dağcılardan ve trekking yapanlardan başka konaklayan kişi olmamaktadır. Milli parkın girişinde ufak bir ücret ödenmekte, çadırla konaklayanlardan da ayrıca geceleme ücreti alınmaktadır. Kamp yerinde tuvalet ve araç park yeri bulabilmek mümkündür. Yöre köylülerinin keçi kesip, gelenlere kilo hesabı sattıkları milli park içinde mangal yapmak, ateş yakmak serbest, ancak içki içmek yasaktır (tabelada öyle yazıyor).

Yedi farklı şelaleden oluşan bir cennet
Genellikle ÅŸelale denildiÄŸinde akarsu ve onun akışı sırasında belli bir yükseklikten düşüşü akla gelir. Kapuzbaşı Åželaleleri’nin en belirgin özelliÄŸi, ÅŸelalelerin bir akarsuyun set yaptığı bölümden düşerek oluÅŸmamış olmasıdır.  Kapuzbaşı Åželaleleri, dağın yamacı üzerinden adeta patlarcasına fışkıran yedi farklı kaynaktan oluÅŸmaktadır. AladaÄŸlar çanağı olarak adlandırılan 3000 m yükseklikteki plato, AladaÄŸlar’a kışın yaÄŸan karların eriyen sularını toplar. Ancak bu sular, karstik bir yapıya sahip olan geçirimli yüzeyde yazın küçük göller oluÅŸtursa da çoÄŸu yeraltı kaynaklarını besler. Bu yeraltı kaynaklarının bir kısmı yer üstüne çıktığı bölümde gerçekten çok görkemli yedi tane ÅŸelale oluÅŸturur.

Bütün şelaleleri görmeden sakın dönmeyin...
Kapuzbaşı Åželaleleri kabaca iki bölümden oluÅŸmaktadır. Ä°lk bölümde vadinin  yamacı üzerine dizilmiÅŸ, kayalardan fışkırarak akan dört ÅŸelale yer almaktadır. Åželaleler, yaklaşık 30-40 m yükseklikten aÅŸağıda akan Aksu Deresi üzerine dökülmektedir. Åželalelerin içinde yer aldığı kısım dar ve dik bir vadi olduÄŸu için saat 10:00 ve 14:00 arasında güneÅŸ almaktadır. Özellikle fotoÄŸraf çekeceklerin bu saatleri kaçırmamaları yerinde olur. Vadinin sonuna kadar yüründüğünde Büyükçakır Köyü’nün yaylası durumunda olan küçük bir yerleÅŸim birimine gelinmektedir. Burada yukarıdan gelen baÅŸka bir dere, Aksu Deresi ile birleÅŸmektedir. Ä°ki dere birleÅŸtikten sonra akışına biraz daha devam edip ilerdeki Zamantı ırmağına karışmaktadır (Zamantı ırmağı ülkemizin önemli rafting parkurlarından biridir. Her yıl 5 Haziran’da burada yarışma ve ÅŸenlik düzenlenmektedir). Yaylanın içinden geçen yolu takiben, yukarıdan gelen dere izlendiÄŸinde, bu derenin büyük oranda kayaların içinden fışkıran üç ÅŸelale tarafından oluÅŸturulduÄŸu gözlenmektedir. Yayla içinden 15 dakika kadar yüründüğünde bu üç ÅŸelaleyi görebilmek mümkündür. Gördüğünüz toplam yedi ÅŸelalenin hepsine birden Kapuzbaşı Åželaleleri adı verilmektedir.

Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin Nisan 2007 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz.
www.cappadociaexplorer.com

 

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 6908 Eklenme Tarihi Tarih: 2009-06-23






NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90597363 ziyaretçi
Bugün : 33098 ziyaretçi
Dün : 57944 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.43 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com