English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

AVANOS-KIZILIRMAK 1. KÃœLTÃœR ve SANAT GÃœNLERÄ°

AVANOS-KIZILIRMAK 1. KÃœLTÃœR ve SANAT GÃœNLERÄ°

KAPADOKYA’DA ENTELEKTÃœEL BÄ°R ESÄ°NTÄ°

 

Yazan: Ayça Olcaytu İşçen

Mayıs 2010

 

Buket Uzuner, Ataol BehramoÄŸlu, Ahmet Ãœmit, Hilmi Yavuz, Ä°pek Çalışlar, Alev Alatlı, Ä°skender Pala, Nihal Bengisu Karaca, Mustafa ArmaÄŸan, Altan Tan ve daha nice sevilen kalem Avanos’ta rüzgar gibi esecek, hatta kimileri esti desek. Sonra eklesek; Avanos Belediyesi tarafından estirilen bu entelektüel rüzgarın adı “Avanos-Kızılırmak 1. Kültür ve Sanat Günleri”. 08 Mart 2010’da baÅŸlayan ve 02 Ekim 2010’a kadar devam edecek etkinlik kapsamında yirmi yazar Avanos’a konuk olarak birbirinden ilginç konularda halkla söyleÅŸecek, kitaplarını imzalayacak ve bölgeyi gezecek. Bununla bitmedi; Kapadokyalıları sinema günleri, halk konserleri, çanak ustalığı yarışması, ramazan eÄŸlenceleri ve çarşı meydanında canlı müzik gibi programlar bekliyor. Böylesine iddialı bir projeye cesaretle giriÅŸen Avanos Belediye BaÅŸkanı Dr. Mustafa Körükcü’ye ince ince sorduk, o da tüm heyecanıyla yanıtladı.

 

Peribacası Dergisi: Bu projeyi oluşturmaya nasıl karar verdiniz?

Dr. Mustafa Körükcü: Son zamanlarda belediyeciliÄŸin deÄŸiÅŸmekte olduÄŸunu hepimiz biliyoruz. Belediyeler sadece yol-kaldırım yapan kurumlar deÄŸil artık; kültür ve sanata da ağırlık veren sosyal kurumlar olmaya baÅŸladılar ya da olmak zorundalar. Biz Avanos’un altyapısıyla ilgili sorunları özellikle merkezde hallettiÄŸimizi düşündükten sonra kültür ve sanat faaliyetlerine yönelme gereÄŸini duyduk. ÖrneÄŸin bu iÅŸlere belediyeciliÄŸimizin 6. yılında girdik. Çünkü fiziki altyapı ve görüntü anlamında çok uygun bir durumda deÄŸildik. Ä°lk altı yıl Avanos’a çeki-düzen verildi ve altyapı hizmetlerinin önemli bir kısmı halledildi. Bundan sonra da sosyal belediyeciliÄŸe yöneldik. Belediyeler genellikle eÄŸlence ağırlıklı etkinlikleri tercih ediyorlar ve bunlar da kalıcı olmuyor. Biz farklı ve kalıcı bir çalışma yapmak adına yazarlarımızla halkımızı buluÅŸturalım istedik. Büyük kentlerde okurla yazarın kolayca buluÅŸabileceÄŸi fırsatlar var ama Anadolu’da bu çok zor. Dolayısıyla belediye olarak buna aracı olursak halkla yazarları biraraya getirebiliriz ve eÄŸlence dışında da bir etkinliÄŸe imza atmış oluruz dedik. Böylece çalışmalarımız baÅŸladı.

Peribacası D.: Bu etkinliği tasarlarken yazarları nasıl seçtiniz ve davet yaptığınız yazarlardan gelen tepkiler neydi?

Dr. Mustafa K.: Birincisi, yazarları belirlerken ülkede tanınıyor olmalarına önem verdik. Elbette ünlü ve değerli pek çok yazarımız var ama özellikle kamuoyunun gündeminde, göz önünde olan insanları ilk defa yapılacak bir etkinlikte dikkat çekmesi açısından tercih ettik. İkincisi, tarih, edebiyat, kültür, sanat alanında farklı disiplinlerde yazan, eserler veren yazarlar olmalarına dikkat ettik. Üçüncü kriterimiz farklı dünya görüşlerine sahip olmalarıydı. Belli bir ideolojiye yönelen, diğerlerini yok sayan bir çizgide olmamaya çalıştık. Açıkçası toplumun tüm kesimlerini temsil edebilecek isimler olsun ve bu isimleri biraraya getirdiğimizde adeta bir Türkiye mozayiği meydana gelsin istedik. Davetlerimizi ilettiğimizde memnuniyetle ifade etmeliyim ki hemen hemen tüm yazarlarımız olumlu baktılar ve katılabileceklerini ifade ettiler. Etkinlikten çok önce temasa geçtiğimiz için de tarih konusunda sıkıntı yaşamadık. Çalışmalarımız, ilk yazarımızın geldiği günden yaklaşık 6 ay öncesinde başladı. Randevular ve tarihler o zaman alındı. Dolayısıyla bizim Avanos programını kendi takvimlerine öncelikli yerleştirme fırsatı oldu.

Peribacası D.: Siz okuyan birisiniz. Davet ettiğiniz yazarların eserlerini okuma fırsatınız olmuş muydu?

Dr. Mustafa K.: AÅŸağı yukarı hepsini ve eserlerinin de önemli bir kısmını; hatta bazı yazarların tüm eserlerini okumuÅŸluÄŸum var. Yazarların seçilmesinde ekibimiz hakikaten çok iyi çalıştı. Bu faaliyetin organizasyonu için kurduÄŸumuz ‘Kültür Ä°ÅŸleri Åžube Müdürlüğü’ bünyesinde çok deÄŸerli, gayretli iki görevlimiz var ama isimler belirlenirken tarafımdan da yönlendirildi.

 

Yazarlara özel Kapadokya gezisi

Peribacası D.: Bu etkinliğe davet edilen yazarlar isterlerse eşleri, çocuklarıyla birlikte bölgeye geliyorlar ve siz onları misafir ediyor, bölgeyi gezdiriyorsunuz. Bundaki amacınız neydi?

Dr. Mustafa K.: Bu tür etkinlikler çok seyrek yapılıyor. Yapıldığı zaman da en yüksek verimi nasıl alabiliriz ve çok yönlü fayda nasıl saÄŸlarız buna dikkat ediyoruz. Bir de bu faydalanma tek taraflı deÄŸil, iki taraflı olmalı bence. Yani bizler, Avanos halkı olarak o yazarların birikimlerinden istifade ederken yazarlar da bizlerle ilgili, bölgeyle ilgili ne gibi bir faydayla dönebilirler ona da önem vermek lazım. Her ne kadar Kapadokya bölgesi çok tanınıyor, biliniyor diye düşünsek de yazarlarımızın bile hala bölgeye gereken dikkati verememiÅŸ olduklarını gözlüyoruz. Hiç deÄŸilse söyleÅŸi-imza günleri adı altında bölgeye geldiklerinde Avanos’u, bölgeyi gezsinler ve döndüklerinde bu bölgeye iliÅŸkin hafızalarında yer edecek konular olsun istedik. Ayrıca ÅŸu anda Avanos’ta Kızılırmak kenarında ciddi bir çalışma yapıyoruz: Kızılırmak Kenarı Tanzim Projesi. Yıllardır gerek Avanos halkının gerek bölgenin yeterince deÄŸerlendirilemediÄŸinden ÅŸikayet ettiÄŸi bu alan bundan sonra asıl iÅŸlevine kavuÅŸacak. Buradaki deÄŸiÅŸiklikleri de fark edilir kılmak açısından bu yazarların gelmesini arzu ettik. Onlar gelirse bu bir çekim merkezi oluÅŸturur; çevremizdeki insanlar da buraya gelir ve bu halka gittikçe geniÅŸleyerek bölge içinde Avanos bir cazibe merkezi haline gelir diye düşündük. Bölgenin sadece peribacalarından ibaret olmadığı, sahip olduÄŸu en ayrıcalıklı doÄŸal deÄŸerlerden birinin Kızılırmak olduÄŸu fark edilsin istiyoruz. Yazarlar da buradan bir ÅŸey almış olarak ayrılsınlar diye yazarların takvimine göre 1-4 gün arasında bölgeyi tanıtan programlar yapıyoruz. Sadece Avanos’u deÄŸil, tüm bölgeyi görmelerini saÄŸlayacak gezileri birlikte olmaktan mutluluk duydukları insanlarla paylaÅŸmalarını saÄŸlamaya çalışıyoruz. Amacımız iyi bir duyguyla buradan ayrılmaları.

Peribacası D.:  Yani Kapadokya hafızalarına kazınsın, burayı unutmasınlar, hatta sizi arayıp “Mustafa Bey yeni bir söyleÅŸi, davet var mı” diye sorsunlar istiyorsunuz.

Dr. Mustafa K.: Aynen öyle. Bunun bir örneÄŸini iki gün önce yaÅŸadık. Orhan Kural NevÅŸehir’e bir seminer için gelmiÅŸ, Avanos’a da baÅŸka bir vesileyle gelip etkinlik broşürümüzü görünce bizi aradı. Telefonda da olsa 2005 yılında kendisiyle tanışmıştık; “bu listede niye ben yokum” dedi. “Hocam bunu geleneksel hale getirip her yıl yapmak niyetindeyiz, önümüzdeki yıl sizi de davet edelim” dedik. Bu anlamda ilk meyvesini de vermeye baÅŸladı. Ãœstelik bazı yazarlarımız var ki onları bir-iki defada hissedebilmek mümkün deÄŸil. Onun için çok yönlü yazarlarımızı birkaç kez davet edeceÄŸiz.

Peribacası D.:  Bugüne kadar beÅŸ etkinlik gerçekleÅŸti. Gelen tepkiler neler?

Dr. Mustafa K.: Bana gelen tepkiler son derece olumlu. Tam da hedeflediğimiz gibi toplumun farklı kesimlerinde büyük bir memnuniyet var. Yazarların ve söyleşi konularının çok iyi seçilmiş olduğu, hiç sıkılmadan sonuna kadar dinledikleri, bugüne kadar dinledikleri yazarların eserlerini okumak için gayret sarf ettikleri, bundan sonraki yazarları dört gözle bekledikleri yönünde geri dönüşler aldım. Demek ki amacına ulaşıyor. Üstelik söyleşilere ilgi yoğun; her etkinliğe yaklaşık 500 kişi katılıyor. Bunların bir kısmı elbette öğrenciler. Öğrencilerin katılımını çok önemsiyoruz; onları okumaya daha çok teşvik eder diye düşünüyoruz.

Peribacası D.:  Katılan yazarların izlenimlerini öğrenme fırsatınız oldu mu?

Dr. Mustafa K.: Ä°pek Çalışlar buradayken memnuniyetini dile getirmiÅŸti ve Latife Hanımla ilgili söyleÅŸiler içinde önemli sayılabilecek bir söyleÅŸi olarak gördüğünü ifade etti. Döndükten sonra da hem organizasyonun gerçekleÅŸtiriliÅŸ hem de misafir ediliÅŸ ÅŸekline iliÅŸkin sıcak ve içten bir teÅŸekkür yazısı gönderdi. Vehbi VakkasoÄŸlu da Türkiye’de 4-5 bin civarında konferans vermiÅŸ biri olarak hem Avanos’u çok beÄŸendiÄŸini hem de söyleÅŸinin çok verimli geçtiÄŸini düşündüğünü bize bildirdi.

Peribacası D.:   EtkinliÄŸe destek verenler var mı?

Dr. Mustafa K.: Elbette. Biliyorsunuz, belediyelerin imkanları sınırlı; bu tarz etkinlikleri hep destek alarak yapıyoruz. Böylesi projelerin tam anlamıyla sahiplenilmesi için el birliÄŸiyle, imece usulüyle yapılması gerektiÄŸine inanıyoruz. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştüm. Projemizi çok beÄŸendiler. Yıllık program içindeki çanak yarışmaları ile ilgili kısma memnuniyetle yardım edebileceklerini söylediler. GeçtiÄŸimiz günlerde Avanos esnafından da bir öneri ve destek geldi. Bu doÄŸrultuda haziran, temmuz ve ekim aylarında NevÅŸehir Ãœniversitesi’nin de desteÄŸiyle bir yarışma düzenlenecek. Yarışma soruları etkinliÄŸe katılan yazarların birer eseri baz alınarak hazırlanacak ve kazanan 30 kiÅŸiye netbook, LCD TV, fotoÄŸraf makinesi, kitap gibi ödüller dağıtılacak. Ödülleri de Avanos esnafı karşılayacak. 

 

Kızılırmak Kenarı Tanzim Projesi

Peribacası D.: Kızılırmak Kenarı Tanzim Projesi’ni anlatır mısınız?

Dr. Mustafa K. : Bu proje iki bölüme ayrılabilir. Birincisi yeşil alan düzenlenmeleri, ikincisi de ticari alanlarla ilgili düzenlemeler. Aşağı yukarı tüm proje alanının dörtte birini kaplayan bir alanda 11 tane ticari noktamız var. İhale süreci ve projelendirilme çalışmaları devam ediyor. Yeşillendirmeyle ilgili bölümü bu yıl sonuna kadar bitirmek niyetindeyiz ama ticari alanların tamamlanması tahminen önümüzdeki yılın sonunu bulur. En azından 4-5 tane ticari işletmeyi, yani buraya gelen vatandaşların yemek yiyip çay içebilecekleri alanları ve kayığa, su bisikletine binebilecekleri bir spor kompleksini bu yıl tamamlamayı düşünüyoruz. Dinamik bir proje bu. Zaman içinde yenilemeler, dönüşümler, ihtiyaca göre eksiklerin giderilmesi şeklinde devam edecek.

Peribacası D.:  Kültür ve sanatla ilgili baÅŸka projeleriniz var mı?

Dr. Mustafa K.: Bu yılın tüm etkinliklerini bittikten sonra fotoÄŸraflarla birlikte bir kitap haline getirmeyi planlıyoruz. Çünkü, insanların bir kısmı arzu etmelerine raÄŸmen etkinliklerde bulunamıyorlar. Hiç deÄŸilse okumak suretiyle öğrenirler ve kalıcı bir çalışma olur. Bir baÅŸka konu da çağımızda bu tür organizasyonları yapmak çok zor deÄŸil. Zor olan sürdürmek. Sürdürülebilirlik burada altı çizilmesi gereken bir konu. Bu nedenle biz “1.” ifadesini kullandık; devamının geleceÄŸini, gelenekselleÅŸeceÄŸini ifade etmek istedik. Görev süremiz 5 yıl; her yıl bu etkinliÄŸi yaparsak 100 ismi Avanosla buluÅŸturmuÅŸ oluruz. Bu da son derece önemli bir olay. Ondan sonra yurtdışından da yazarlar misafir etmeye baÅŸlarız, çapı daha da geniÅŸleyerek devam eder. Bir baÅŸka yapmak istediÄŸimiz ÅŸey de sanat ağırlıklı yönüne bundan sonraki dönemlerde ağırlık vermek. Özellikle yaz dönemlerinde resim, heykel, pop dışındaki müzik etkinlikleri gibi farklı sanat etkinlikleri yapılabilir. Tabii bunun için fiziki imkanlarımızın geniÅŸlemesi lazım. Kaya oyma kongre ve sergi salonu projemiz gerçekleÅŸirse içinde toplantı, sinema ve sergi salonları olacak. Önümüzdeki yılın sonuna kadar bitirmek istediÄŸimiz projelerden biri de bu.

Peribacası D.: Bölgenin ilk kayadan oyma sinema salonunu yapmış olacaksınız. Kapadokya’da böyle bir kültür merkezinin bulunması çok iyi olur.

Dr. Mustafa K.: Evet aynen öyle. En çok istediÄŸimiz ÅŸeylerden biri de vizyon filmlerini burada gösterebilmek. Avanos’ta yeni açılacak bölümlerle birlikte yaklaşık 1.000 üniversite öğrencimiz olacak. Böyle bir yerde kültür ve sanatı yok sayamazsınız, çünkü gençlere beslenecekleri bir ortam sunmak zorundayız. Aklıma ÅŸu an gelen ilgili bir konuyu aktarayım. Bu yıl Avanos’ta temmuz ve aÄŸustos aylarında 15’er günlük iki devre halinde gençlik kampları yapılacak. 8-9 ayrı ülkeden toplam 40 üniversite öğrencisi buraya gelip bizim vereceÄŸimiz iÅŸlerde çalışacaklar. Biz de konaklayacak yer ve yemek ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bence bu tür etkinlikler kültür deÄŸiÅŸimi açısından yararlı olur.

 

Ayrıntılı bilgi ve etkinlik takvimi için: www.avanos.bel.tr

http://www.cappadociaexplorer.com/detay.php?id=252&cid=1

 

Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin Mayıs 2010 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz. www.cappadociaexplorer.com

 

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 5586 Eklenme Tarihi Tarih: 2010-08-22

Avanos Belediye Başkanı Dr.Mustafa Körükcü
Avanos Belediye Başkanı Dr.Mustafa Körükcü
Avanos Belediye Başkanı Dr.Mustafa Körükcü açılış konuşmalarından birinde
Foto: Ercan Kılıçlı
Avanos Belediye Başkanı Dr.Mustafa Körükcü açılış konuşmalarından birinde Foto: Ercan Kılıçlı
Söyleşiler yoğun ilgi görüyor
Foto: Ercan Kılıçlı
Söyleşiler yoğun ilgi görüyor Foto: Ercan Kılıçlı
İpek Çalışlar & Mehmet Sadık Öke
İpek Çalışlar & Mehmet Sadık Öke
Hilmi Yavuz
Foto: Ercan Kılıçlı
Hilmi Yavuz Foto: Ercan Kılıçlı
Serdar Özkan kitabını imzalarken
Foto: Ercan Kılıçlı
Serdar Özkan kitabını imzalarken Foto: Ercan Kılıçlı
Vehbi Vakkasoğlu ile birlikte Belediye Başkanlığı makamında
Foto: Ercan Kılıçlı
Vehbi Vakkasoğlu ile birlikte Belediye Başkanlığı makamında Foto: Ercan Kılıçlı
İl ve ilçe bürokratları Hilmi Yavuz ile birlikte
Foto: Ercan Kılıçlı
İl ve ilçe bürokratları Hilmi Yavuz ile birlikte Foto: Ercan Kılıçlı
İpek Çalışlar ile Vaftizci Yahya Kilisesine çıkarken
İpek Çalışlar ile Vaftizci Yahya Kilisesine çıkarken
Karanlık Kilisenin önünde. (Soldan sağa: Fatma Şahin, Pınar Domaniç ve İpek Çalışlar)
Karanlık Kilisenin önünde. (Soldan sağa: Fatma Şahin, Pınar Domaniç ve İpek Çalışlar)
Avanos
Avanos
Avanos
Avanos


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90602517 ziyaretçi
Bugün : 38252 ziyaretçi
Dün : 57944 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 2.48 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com