English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

KAPADOKYA MESLEK YÃœKSEK OKULU-KMYO

KAPADOKYA MESLEK YÃœKSEK OKULU-KMYO

KAPADOKYA'DA ZAMAN VE KMYO

Yazan: Erkin Çam
AÄŸustos 2008

Kapadokya’yı veya Kapadokya’nın bir kısmını anlatmaya çalışmak büyük bir cesaret ister aslında, binlerce yıldır kendisi için yazılmış olanların verdiÄŸi maÄŸrurlukla dikilir karşınıza bu topraklar. Yıllarca gelip geçen, konup göçen uygarlıkların durağı ve vazgeçilmez sevgilisi olmuÅŸtur; bazıları için bir sığınak, bazıları için bereket kaynağı, ama hep vatan. Kendisine methiyeler düzülmesine alışıktır onun için Kapadokya, bin farklı biçimde anlatılmaya da. Zamanında söylenen sözler uygarlıktan uygarlığa geçmiÅŸ, nesilden nesle aktarılmış ve sonunda Kapadokya’nın sıfatı haline gelmiÅŸtir; zamansız derler Kapadokya için örneÄŸin. Milyonlarca yılda oluÅŸan eÅŸsiz coÄŸrafyasıyla bizim zamanı algılayış biçimimizi dahi deÄŸiÅŸtirme kudretine sahiptir. Hem coÄŸrafyası hem de mimarisiyle zamanı gözümüzün önünden çekip almayı baÅŸarır, insanlara farklı bir huzur verir.
Ama bu zamansızlık, bu huzur, arkasında zaman fakiri, günün 24 saatiyle yetinmeyenleri de saklar bazen. Büyük hedeflerle yola çıkan, söylenmektense elini taşın altına sokmayı göze alan insanlar da vardır. 2000 yılında görülen bir hayali önce bir vakfa, sonrasında da bir meslek yüksekokuluna dönüştürenler. Tüm güzelliÄŸine raÄŸmen dışarı göç veren, ekonomik terimlerle ifade edilirse genç nüfusunu ‘nitelikli iÅŸ gücü’ haline getirmekte yetersiz kalan Kapadokya’da bu gidiÅŸe bir dur demek, hem dalgayı tersine çevirmek hem de tüm Türkiye’ye örnek bir okul kurmak için yola çıkanlardan bahsediyorum. Buralı olmadığı halde gönlünü ve emeÄŸini bu topraklara verenlerden; Alev Alatlı’dan, Murat Åžengül’den, Ömer Faruk Berksan’dan ve Ä°lke EÄŸitim ve SaÄŸlık Vakfı’nın diÄŸer kurucularından, destekçilerinden.

Bir ‘imece projesi’: KMYO
Kapadokya Meslek Yüksekokulu (Kapadokya MYO), NevÅŸehir’in Ãœrgüp Ä°lçesi’ne baÄŸlı MustafapaÅŸa Beldesi’nde yerleÅŸik özel bir yükseköğretim kurumudur. 2005’de Ä°lke EÄŸitim ve SaÄŸlık Vakfı tarafından kurulan Kapadokya MYO, NevÅŸehir ValiliÄŸi’nin baÅŸkanlığında bir bilim heyeti tarafından hazırlanan Kapadokya Kalkınma Planı doÄŸrultusunda yapılanmıştır. Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nu kuruluÅŸundaki vizyon, yükseköğrenimin sivil toplum örgütleri, yerel idareler, sanayi ve ticaret odaları, iÅŸletme ve endüstri kuruluÅŸlarının ortak çabaları olması gerektiÄŸini savunmakta, diÄŸer bir deyiÅŸle, bir tür ‘imece’yi iÅŸaret etmektedir. Kapadokya MYO iÅŸte böyle bir imece projesidir.
Bu düşünceler doÄŸrultusunda Kapadokya MYO kurucuları, NevÅŸehir, MustafapaÅŸa, Avanos, Ãœrgüp ve GülÅŸehir yerel ve mülki yönetimleriyle iÅŸbirliÄŸi yaparak, gerek belediyeler gerekse Kültür-Turizm ve Maliye Bakanlıklarından tahsis, hibe veya kiralama suretiyle devralınan Selçuklu, Osmanlı ve diÄŸer tarihi taÅŸ binalarda eÄŸitim yapmaya baÅŸlamışlardır. Kapadokya MYO, halen MustafapaÅŸa (eski Sinasos) beldesindeki Mehmet Åžakir PaÅŸa Medresesi adıyla bilinen Selçuklu tarzı binayı, 1892 yapımı Osmanlı Konağı’nı, Cansever ve Kibele Konaklarını ve eklentilerini, Ãœrgüp’te Güzelgöz Evi’ni, Avanos’ta 1892 yapımı Hacı Nuri Bey Konağı’nı eÄŸitim amacıyla bölgeye kazandırmış bulunmaktadır. Åžu anda Kapadokya MYO aÅŸağıdaki programlara öğrenci kabul etmektedir:

İktisadi ve İdari Programlar: Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Atçılık İşletmeciliği, bankacılık ve Sigortacılık
Teknik Programlar: Aşçılık, Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama, El Sanatları, Şarap Üretim Teknolojisi ve Bağcılık, At Antrenörlüğü, Organik Tarım, Restorasyon

Kapadokya MYO’nun hedeflediÄŸi ara-kademe elemanı eÄŸitimi uluslararası kalitede eleman yetiÅŸtirmeye yöneliktir. Bu hedef doÄŸrultusunda, okulumuzda sunulan her programın Türkiye’nin sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren saygın birer ‘know-how mentoru’ bulunmaktadır. Bu mentorlar, öğrencinin eÄŸitimiyle ‘gerçek dünya’ birlikteliÄŸini saÄŸlamakta, Kapadokya MYO’da uygulanan müfredatı meslek-içi eÄŸitimi aratmayacak ÅŸekilde iÅŸ dünyasının gereksinimlerine uyarlamakta yardımcı olmaktadırlar. Bu sistemle, Kapadokya MYO’da ülkemizde uzun yıllardır özlemi çekilen yükseköğretim-sanayi-ticaret iÅŸbirliÄŸi fiiliyata geçirilmiÅŸ olmaktadır.
Büyükşehirler dışında kurulmuş olan tek vakıf yükseköğretim kurumu olan okulumuz, dezavantaj gibi duran bu konumunu, öğrenim ve eğitimde yoğun odaklanma sağlayarak avantaja dönüştürmüş, aralarında Garanti Bireysel Emeklilik, Denizbank, Unilever Food Solutions, Electrolux Türkiye gibi saygın global kuruluşlarla eğitimde işbirliğine girmiştir.
Uluslararası kalitede ara-eleman eÄŸitiminin olmazsa olmazlarından birisinin de yurtdışı eÄŸitim kuruluÅŸlarının yakından izlenmesi olduÄŸu açıktır. Bu çerçevede, küreselleÅŸmenin sunduÄŸu imkânları ve eÄŸilimleri deÄŸerlendiren Kapadokya MYO’nun orta vadeli hedeflerinden bir diÄŸeri de Kapadokya’yı uluslararası akademik çalışmaların cazibe merkezi haline getirmektir. Bu amaçla, okulumuz, Rusya Federasyonunun Moskova ve St. Petersburg’la birlikte en önemli üç üniversitesinden birisi olan 1804 kuruluÅŸlu Kazan Devlet Ãœniversitesi, Kazan Humaniter Pedagoji Ãœniversitesi, Moskova Turizm Akademisi, Ukrayna Bilimler Akademisi ile iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları imzalamış, önümüzdeki yıldan itibaren Erasmus programı kapsamında öğrenci ve öğretim elemanı deÄŸiÅŸimine baÅŸlamak üzere ‘Extended Charter’ almıştır. Öğrencilerine birçok meslek yüksekokulunun aksine haftada 8 saat zorunlu Ä°ngilizce dersi veren okulumuz ayrıca seçmeli Fransızca, Rusça ve Japonca dersleri ile bölgenin ihtiyaç duyduÄŸu ciddi bir dil eÄŸitimini de saÄŸlamaktadır.
Kapadokya MYO’nun bölge üzerindeki olumlu etkisi, yerleÅŸkemizin bulunduÄŸu bin sekiz yüz nüfuslu MustafapaÅŸa (Sinasos) kasabasında kuruluÅŸunun hemen ilk gününden itibaren kendisini göstermeye baÅŸlamıştır. Ãœrgüp'ün 5 km güneyinde, kültür mirasına sahip bir belde olan MustafapaÅŸa’da Kapadokya MYO’nun kurulması doÄŸrudan istihdam saÄŸlamış, öğrencilerimizin konaklama ihtiyacı pansiyonculuÄŸun geliÅŸmesini, mevcut yatak kapasitesinin kışın da kullanılabilmesini temin etmiÅŸ, esnaf çeÅŸitliliÄŸini, var olanların iyileÅŸtirilmesini ve yerel yönetimin gelirlerinin artmasını saÄŸlamıştır. Organik Tarım programının destekçisi Museum Otel ile birlikte hazırlanan Organik Tarım Uygulama Bahçesi, okulun atçılıkla ilgili uygulamalı eÄŸitimlerini gerçekleÅŸtirmek üzere inÅŸa edilen açık ve kapalı maneji gibi tesisler okula olduÄŸu kadar bölgeye de önemli katkılar saÄŸlayacaktır. Kapadokya MYO’nun bir diÄŸer katkısı, okulumuz tesislerinde yapılan sinema, tiyatro gösterimi, konferanslar gibi her türlü etkinliÄŸin kasaba halkına, misafirlerine ve dileyen turistlere açık olması nedeniyle oluÅŸan kültürel hareketliliktir. Bölgede düzenlenen Fabrikartgrup ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali ve Avanos Uygulamalı Seramik Sempozyumu gibi uluslararası organizasyonların ana sponsoru haline gelen Kapadokya MYO, bölgedeki kültürel etkinliklere de damgasını vurmuÅŸtur.

Madalyalı aşçı adayları
Haziran 2007’de ilk mezunlarını veren Kapadokya MYO, hem mezunlarının hem de öğrencilerinin istihdam edilmesiyle de yakından ilgilidir. Zorunlu stajlar ve mezuniyet sonrasında iÅŸ saÄŸlama konularında adeta profesyonel bir insan kaynakları ÅŸirketi gibi çalışmakta, veri tabanını sürekli güncelleyerek ilgili sektörlerin taleplerini karşılamaktadır.
KuruluÅŸundan bu yana geçen kısa süre içinde önemli baÅŸarılara imza atan Kapadokya MYO’nun ne kadar iddialı olduÄŸunu açıklamaya tek bir örnek bile yeter: Daha ilk yılında ulusal bir yarışmada bir altın bir de gümüş madalya kazanan Aşçılık programı öğrencileri, bu yıl çıtayı daha yükseÄŸe taşıdı. Biri yerel, ikisi ulusal üç yarışmada 6 madalya ve bir jüri özel ödülü kazandılar; madalyalardan dördünü öğrencilerle deÄŸil sektör profesyonelleriyle yarışarak kazandıklarını söylersek bu madalyaların okul ve bölge için önemi daha iyi anlaşılır sanırım.
“Gün 24 saat ve bize yetmiyor” diyen Yüksekokul Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Alev Alatlı’nın Kapadokya’nın zaman algısında yarattığı dalgaların etkilerini sanırım kısa zaman içinde hep birlikte göreceÄŸiz.

Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin AÄŸustos 2008 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz.
www.cappadociaexplorer.com

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 7528 Eklenme Tarihi Tarih: 2009-06-23









NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 112983898 ziyaretçi
Bugün : 49556 ziyaretçi
Dün : 30258 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.3 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com