English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

KAPADOKYA'NIN ARAPTAVÅžANLARI

KAPADOKYA

Yazan: AyÅŸe Mergenci
Ekim 2007

Tarım zararlıları olduklarını düşünerek onları zehirleyip öldürüyoruz, evlerimize girenleri çığlıklarla karşılıyor ve peynir promosyonlu kapanlarla öldürüyoruz. İnsanlar kemirgenlerden neden bu kadar rahatsız olurlar? Bizler yerleşik hayata geçip tarımla uğraşmaya başlamadan önce de onlar vardı. Aslında onlar bizim değil biz onların alanlarını işgal ediyoruz. Step alanları bilinçsizce tarım arazileri haline getirmeye devam edersek araptavşanlarını ve daha birçok türü sonsuza dek kaybedeceğiz.

Sizler peribacaları arasında keyifle gezerken onlar güzel bir gündüz uykusu çekiyorlar. Yuvalarını fark etmiyorsunuz bile, çünkü gündüzleri güvenlik nedeniyle yuva girişlerini içerden toprakla kapatıyorlar. Gece olup el ayak çekilince guruldayan karınlarını susturmak için faaliyete geçiyorlar.
Step ve yarı çöl alanlarda yaÅŸayan araptavÅŸanı bu isimle anılsa da tavÅŸan deÄŸildir. Evet, uzun kulakları ve arka bacakları bir tavÅŸanı andırıyor; ancak bu sevimli yaratık Dipodidae familyasına ait bir kemirgen türüdür. BaÄŸlı bulunduÄŸu Allactaga cinsine ait Türkiye’de 3 tür ve 4 alt tür yayılış göstermektedir. Bu türlerden iki tanesinin soyları tehlike altındadır. 2005 yılında araptavÅŸanı için ülkemizde hatıra parası bile basılmıştır.

Kapadokyalı araptavşanları
DoÄŸa meraklılarına iyi haberimiz Kapadokya bölgesinde Allactaga williamsi laticeps görebilecekleri. Kötü haber ise ancak geceleyin bunu baÅŸarabilecekleri. Çünkü bu hayvanlar gececildir. Gündüz aktif olmaları durumunda kolaylıkla av olabileceklerinden geceleri beslenmeyi tercih ederler.  Menülerinde bitki kısımları, böcekler ve böcek larvaları vardır. Ä°htiyaçları olan suyu bitkilerden saÄŸladıklarından genellikle su içme ihtiyacı duymazlar.

15 cm uzunluğunda olan bu kemirgenler arka bacakları sayesinde sıçrayarak hareket ederler. Uçlarında siyah ve beyaz bayrak bulunan uzun kuyrukları denge sağlamalarına yardımcı olur. Diğer kemirgenlerde olduğu gibi kesici dişler devamlı olarak uzama eğilimindedir. Eğer sürekli olarak ağaç dalları gibi sert cisimler kemirmezlerse bu dişler uzar, hayvan çenesini açıp kapayamaz ve beslenemeyeceğinden ölür.
Araptavşanları bütün hayatlarını tek bir yuvada geçirmezler. Yazlık yuvaları, kışlık yuvaları üreme yuvaları ve geçici yuvaları vardır. Bu yuvalar farklı derinliklerde ve büyüklüktedirler.
Yılda genellikle 2-3 kez yavrularlar ve bir defada ortalama 5 yavru dünyaya getirirler. Bu rakam çok gibi görünse de kemiricilerin doğanın et deposu olduğunu düşündüğümüzde az bile kalıyor. Birçok yırtıcı tür bunlar üzerinden beslenmektedir ve ekosistemde bollukları büyük önem taşır.

Yeryüzünde canlıların her birinin eylemi diÄŸerlerini etkiler. Tüketim alışkanlıklarımız, aç gözlülüğümüz ve dünyanın sahibiymiÅŸ gibi davranmamız kendi sonumuzu da hızlandırıyor. AraptavÅŸanları birçok insana foklar veya kutup ayıları kadar sevimli gelmeyebilir. Ama onun da en az sevimli türler veya insanlar kadar yaÅŸama hakkı olduÄŸunu unutmayın. EÄŸer bir gece yürüyüşünde bir tanesinin pıtırtısını duyarsanız ondan korkmayın ve bu yazıyı hatırlayın, araptavÅŸanları otçul ve böcekçildir, insan yemezler… 

Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin Ekim 2007 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz.
www.cappadociaexplorer.com

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 4478 Eklenme Tarihi Tarih: 2009-06-23






NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 112980611 ziyaretçi
Bugün : 46269 ziyaretçi
Dün : 30258 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.35 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com