Yazan: Ayça Olcaytu İşçen
Temmuz 2007
Ä°ÅŸi başından aÅŸkın insanlar olmalarına raÄŸmen, vakit ve kaynak yaratıp Kapadokya’nın ücra köşelerine kadar hizmet taşımayı amaç edinmiÅŸ 13 kiÅŸi. Her biri, en az beÅŸ kiÅŸilik iÅŸleri pes etmeden, yorulmadan üstlenmiÅŸ; birbirine adeta kenetlenerek çalışan bu gönüllüler Kapadokya Rotary Kulübü üyelerinden baÅŸkası deÄŸil. Kimi otel, acenta, restoran, müze sahibi, kimi inÅŸaat mühendisi, gazeteci, sigortacı, mali müşavir. Farklı alanlarda çalışan bu insanların en önemli ortak özellikleri Rotaryen olmaları. Bu ortak özellik onları 1993 yılında kurulan Kapadokya Rotary Kulübü çatısı altında buluÅŸturmuÅŸ.
Paul Harris, 1905 yılında ABD, Chicago’da dünyanın ilk Rotary kulübünü kurarken, bu örgütlenmenin yıllar içinde geleceÄŸi noktayı tahmin bile edemezdi. 1922 yılında ‘Rotary International (Uluslararası Rotary)’ adını alan bu birlik, günümüzde 200 ülkede 32 binden fazla sayıdaki kulüpte toplam 1.2 milyon üyesiyle dünya çapında hizmet üretiyor. ‘Kendinden Önce Hizmet’ ana sloganıyla çalışan Rotaryenler, Rotary Vakfı’na yapılan yıllık ortalama 70 milyon Dolar bağış tutarı sayesinde açlıkla, hastalıkla ve eÄŸitimsizlikle mücadele ediyor.
Rotary, iç tüzüğünde şöyle tanımlanıyor: “Ä°nsanlığa hizmet vermek, her meslekten yüksek ahlaki standartları yüceltmek ve dünyada barış ve iyi niyeti yaymak amacıyla, dünyadaki iÅŸ ve meslek sahibi bireylerin birleÅŸmelerinden meydana gelmiÅŸ bir kuruluÅŸtur.”
Türkiye’de 1954 yılında kurulan ilk Rotary kulübü ise Ankara Rotary Kulübü. Bugün Türkiye’de 230 kulüp ve 8 bin Rotaryen var. YaÅŸadıkları bölgeye hizmet götürme ideali ile yolan çıkan Türk Rotaryenlerinden biri olan Murat Sarıkaya, Rotaryen oluÅŸunu şöyle özetliyor: “Beni Rotary ile tanıştıran ve Kapadokya Rotary Kulubü’ne öneren Saadettin Eraslan, Rotary’yi o kadar öz, etkileyici bir cümle ile anlattı ki Rotaryen olmak bana sıcak geldi. ‘Ä°htiyacı olan insanlara yardım ederiz’ dedi. Yaptığım bireysel yardım çalışmalarına örgütlenmesi saÄŸlam, büyük bir kuruluÅŸta devam etmenin daha yararlı olacağına karar verip Mayıs 2005’te Rotaryen oldum. Rotaryen olmak, hizmet idealine sahip insanlarla biraraya gelip keyifli çalışmalar yapmamı, yeni dostluklar kurmamı saÄŸladı.”
Murat Sarıkaya, 2006-2007 döneminde yaptığı Kapadokya Rotary Kulübü baÅŸkanlığını 30.06.2007’de Nebil TahincioÄŸlu’na devretti. Rotary kulüplerinde, farklı bakış açılarının yönetimde temsil edilmesi ve sorumluluÄŸun paylaşılması amacıyla her yıl baÅŸkan deÄŸiÅŸiyor.
Kapadokya Rotary Kulübü
Sarıkaya, baÅŸkanlık döneminde kulüp üyeleriyle beraber pek çok proje gerçekleÅŸtirmiÅŸ. Çark Rotary Kulübüyle beraber 22 Temmuz-04 AÄŸustos 2006 tarihleri arasında Kapadokya’da 18 farklı ülkeden 18-20 yaÅŸ arası 20 gencin katıldığı bir gençlik kampı düzenlemiÅŸler. Organizasyon bedelinin tamamı kulüp üyeleri tarafından saÄŸlanmış. Ãœrgüp, Ortahisar ve Göreme Belediyeleri ile Avanos Kaymakamlığı da katkı saÄŸlamış. Bulgaristan, Belçika, Fransa, Ä°sveç ve Mısır gibi ülkelerden gelen bu gençlere seramik kursu verilmiÅŸ. Vadi yürüyüşleri, müze gezileriyle Kapadokya’yı tanımaları, sosyal aktivitelerle buralı gençlerle kaynaşıp dostluklar kurmaları saÄŸlanmış.
2006-2007 döneminde yapılan diÄŸer iÅŸleri Sarıkaya’dan dinleyelim: “Avanos’a baÄŸlı Zelve’nin Aktepe Köyü’nde Rotary Toplum BirliÄŸi’ni kurduk. Aktepe Köyü’nden 16 ilköğretim okulu öğrencisine eÄŸitim bursu veriyoruz. Oran Rotary Kulübü ile yaptığımız ortak çalışma sayesinde Japonya’dan saÄŸladığımız 14 bin dolarlık eÅŸleÅŸmiÅŸ bağışla köyün ihtiyaçlarını karşılayacağız. Köye su getirilmesi, camiye tuvalet yapılması, bilgisayar ve satranç odası, okulun bahçesinin ve köy meydanının düzenlenmesi ve çocuk bahçesi gibi pek çok ÅŸey yapacağız, burası örnek köy olacak. Bunun ayrıca Kapadokya turizmine de yararı var, çünkü bir Rotaryen bölgeye geldiÄŸinde ilk kez Rotary toplum birliÄŸinin kurulduÄŸu yerleri gezer.”
Yapılanlar bunlarla sınırlı deÄŸil. Biri engelli, 16 üniversite öğrencisine daha burs veriyorlar. Ãœrgüp Devlet Hastanesi’ne toplam 16 bin dolarlık tıbbi cihaz almışlar. Damat Ä°brahim PaÅŸa Ä°lköğretim Okulu iÅŸitme engelliler sınıfının ses izolasyonunu saÄŸlamışlar. Sarıkaya, “Åžu anda NevÅŸehir’de bu özellikteki tek sınıf. Böylece, Rotary’nin dönem sloganına (önder olunuz) uymuÅŸ olduk” diyor. Bölgedeki öncü hizmetlerinden biri de ilköğretim okullarına taktıkları su pınarları sayesinde öğrencilere temiz içme suyu saÄŸlanması. Ãœstelik bu çalışmaya devam edecekler. Kulübün önümüzdeki dönem çalışma planında Türkiye’de ilk olarak otistik engellilere yaz kampı düzenlemek ve Sobessos antik kenti kazılarına yapılan katkıyı devam ettirmek de var.
Önceki dönem hizmetleri
Kulübün önceki dönem hizmetleri arasında, bölgenin turistik alanlarında görevlendirilen 22 polise Ä°ngilizce kursu verilmesi, bölgedeki okullara yakacak saÄŸlanması, kütüphane oluÅŸturulması, TV ve video alınması gibi yardımlar, Ãœrgüp’te 4000 aÄŸaçlık Rotary ormanı, çocuk felci aşılama kampanyaları, konferanslar, konserler, 238 kadına saÄŸlık, hukuk, aile içi iletiÅŸim, giriÅŸimcilik konularında seminerler verilmesi ve Maltepe Rotary Kulubü ile ortaklaÅŸa Sobessos antik kenti kazılarına destek verilmesi sayılabilir.
Ayrıntılı bilgi için: www.cappadociarotary.com, www.rotary.org
Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin Temmuz 2007 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz.
www.cappadociaexplorer.com