Röportaj: Ayça Olcaytu İşçen
Nisan 2007
Kapadokya, doÄŸası ve tarihi ile olduÄŸu kadar, verimi yüksek tüflü topraklarında yetiÅŸen nadide üzümlerinden üretilen ÅŸaraplarıyla da ünlü. Yerli-yabancı ziyaretçilerin severek içtiÄŸi bölgesel ÅŸaraplar, organize edilen kültür turlarıyla meraklısına tanıtılıyor. Kapadokya’daki bu turları Vinotolia firması ile birlikte düzenleyen Travel Atelier’in sahiplerinden Murat Özgüç dergimizin konuÄŸu oldu.
Peribacası Dergisi: Kapadokya’da ÅŸarap temalı kültür turları düzenleme fikri nasıl oluÅŸtu?
Murat Özgüç: Travel Atelier olarak, Kapadokya’nın tanıtımına ve turizm etkinliklerine pozitif katkı saÄŸlamak misyonlarımızdan bir tanesi. Bölge turizminin alternatiflerle çeÅŸitlendirilerek 12 aya yayılması gerektiÄŸine inanıyoruz. Bu düşünceden hareketle, doÄŸanın insanlara bir hediyesi olan ve Kapadokya’da ciddi anlamda üretilen ÅŸarabı, kültür turlarımızın merkezine yerleÅŸtirmek zor olmadı. Zira, bugün Fransa, Ä°spanya, Ä°talya, Portekiz gibi ülkelere baktığımızda baÄŸ ziyaretleri, ÅŸarap tadımları gibi etkinliklere ilginin çok büyük olduÄŸunu görüyoruz. Bu etkinliklerde baÄŸ gezmek, üzümü, üreticiyi tanımak, ÅŸarap tadımı ve bunun yanında güzel yemek yemek ön planda yer alıyor. Benzer bir programı burada oluÅŸturmanın çok ilgi çekeceÄŸi aÅŸikardı. Türkiye’deki üzüm çeÅŸitlerini, üreticileri ve üretilen ÅŸarapları iyi tanıyan, ÅŸarap kültürüyle akademik boyutta ilgili arkadaşımız Murat Yankı’nın sahibi olduÄŸu Vinotolia firması ile ortak bir program geliÅŸtirip iÅŸe koyulduk.
Peribacası D.: Bu turlar kaç gün sürüyor?
Murat Ö.: Turlarımız farklı sürelerde organize ediliyor. ÖrneÄŸin, Türkiye’de ÅŸaraplık üzüm üretimi yapılan bölgeleri kapsayan 14 günlük bir programımız var. Spesifik olarak sadece baÄŸları, ÅŸarap yapım merkezlerini, fabrikaları, ÅŸarap tadımını ve yemek yapımını içeriyor. Bulunulan bölgelerdeki tarihi yerler de geziliyor, ancak bu geziler hiçbir zaman ÅŸarap ve yemeÄŸin önüne geçmiyor. Bir de 2-3 günlük, sadece Kapadokya’yı içeren turlarımız var.
Peribacası D.: 14 gün süren tur nereleri kapsıyor?
Murat Ö.: Bu turlar farklı programları ve yerleri içeriyor. Size, Ä°stanbul’da yemek yapımı ile baÅŸlayan bir turumuzu kısaca anlatayım. Katılımcılarla birlikte, semt pazarları gezilip malzeme alınıyor ve tarhana çorbası, tavuk göğsü gibi bize özel yemekler, tatlılar yapılarak bir ÅŸenlik havasında yeniyor. Yemek hazırlığı sırasında ÅŸarap tadım araları bulunuyor. Ä°stanbul’da birkaç tarihi yer gezildikten sonra Ankara’ya gelinip Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaret ediliyor. Burada, Hititler ve ÅŸarap konulu eserler görülüyor. Akyurt’ta Kavaklıdere’nin ÅŸarap fabrikası geziliyor, Kalecik Köyü’ne gidip Kalecik Karası üzümlerinden üretilen ÅŸaraplar tadılıyor. Sonraki durak Çorum-HattuÅŸaÅŸ; Anadolu’da büyük bir krallık kurmuÅŸ olan Hititlerin baÅŸkenti. Dünyanın en eski açıkhava tapınağı Yazılıkaya’da Hitit tanrıları görülüp Kapadokya’ya geçiliyor. Burada Kavaklıdere, KocabaÄŸ ve Turasan ÅŸarapları ile Dimrit ve Emir üzümleri ön planda. Tarihi yerler geziliyor. Çünkü, kiliselerden tutun, yeraltı ÅŸehirlerindeki yaÅŸama ya da evlerin içindeki şırahanelere kadar üzüm ve ÅŸaraba ait Kapadokya’da görülecek çok ÅŸey var. Tabii bu arada, yöreye özgü mutfağı olan restoranlarda yemek yenilip, ÅŸarap tadımlarına devam ediliyor.
Peribacası D.: Programın Kapadokya’daki bölümünde bir de seminer var deÄŸil mi?
Murat Ö.: Evet. Murat Yankı tarafından, görsel materyaller eÅŸliÄŸinde, ÅŸarabı anlatan 90 dakikalık bir seminer veriliyor. Katılımcıların soruları da yanıtlanıyor. Turun son gününde ÅŸarapla beraber yemek tekrar devreye giriyor. Market alışveriÅŸleri yapıldıktan sonra tandırlı mutfağı bulunan bir kaya mekana gidilip, orada yemek yapılıyor. Tandır çorbası, kurutulmuÅŸ etli kurufasulye, testi kebabı, aside tatlısı ve Türk çayı gibi bize özgü tatlar yemek kursunun ana menüsünü oluÅŸturuyor. Testi kebabını menüye almamızın en büyük nedeni, Kapadokya’daki testi, çanak ve çömlek yapımının da ön plana çıkarılmak istenmesi. Bize bırakılmış önemli bir miras bu. Hititlerden bu yana devam eden çömlekçilik ve ÅŸarap kültürü günümüzde de önemini koruyor.
Peribacası D.: Katılımcılar Kapadokya’da ne tür otellerde konaklıyor?
Murat Ö.: Seçkin oteller kullanılıyor. Kendi otelimiz olan Göreme House da dahil olmak üzere bölgenin butik otellerini kullanıyoruz. Kapadokya’ya gelmiÅŸ yabancı konuklara yıldızlı otel seçeneÄŸi vermiyoruz; sadece ekonomik programlar talep eden Türk gruplara sunuyoruz.
Peribacası D.: Ürgüp bağbozumu festivali sırasında da etkinlik yapıyor musunuz?
Murat Ö.: Elbette, Ürgüp Belediyesi tarafından her yılın eylül ayında düzenlenen festival kapsamında mutlaka bir etkinlik planlanıyor. Son festivalde, Kapadokya Rotary Kulübü adına bir program yaptık. Peribacalarının önünde, üzümleri çok güzel bir bağ bulduk. Dünyada böyle başka bir bağ yok. 85 kişi katıldı, herkes kendi kasasını, üzümünü taşıdı.
Ayrıntılı bilgi: www.propertravel.com , www.vinotolia.com, www.goremehouse.com
Tel: 0384-341 65 20
Y. Murat Özgüç: 1966 Alanya doÄŸumlu. 1985 yılında Akdeniz Ãœniversitesi M.Y.O Turizm Ä°ÅŸletme bölümünden mezun oldu. 1985-1993 yılları arasında yurt içinde Akdeniz çanağında ve yurtdışında çeÅŸitli çok yıldızlı otellerin önbüro, satış ve pazarlama bölümlerinde yöneticilik yaptı. 1993’ten 1995’e kadar Ege'de uluslararası bir yat charter firmasında yöneticiliÄŸin ardından 1995-2000 yılları arasında Kalkan'da butik otellerde genel müdürlük ve seyahat acentası ortaklığı yaptı. 2001’de özel bir projede danışmanlık görevi için Kapadokya'ya yerleÅŸti. Bölgenin ilk sıcak hava balonu firmasında eÅŸi Pınar Soyata Özgüç ile yöneticilik yaptı. 1998 yılından bu yana da uluslararası bir deluxe otel tavsiye kitabı olan Conde Nast Johansens Recommended Hotels&Spas Europe&The Mediterranean'ın Türkiye ve Yunanistan temsilciliÄŸini yürütüyor. 2004 yılında Propertravel Seyahat Danışmanlığı firmasını, 2006 başında da "Travel Atelier" isimli butik seyahat acentasını kuran Özgüç'ler, aynı zamanda Göreme'de bulunan "Göreme House" otelinin de iÅŸletmeciliÄŸini yapıyorlar.
Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin Nisan 2007 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz.
www.cappadociaexplorer.com