English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

JEREMY MARIE KAPADOKYA'DA

JEREMY MARIE KAPADOKYA

DÃœNYAYI OTOSTOPLA TURLAMAK

Yazan: Ayça Olcaytu İşçen
Mayıs 2008

Dünyayı gezmeyi kim istemez? Farklı yerler görmek, yeni insanlarla tanışmak ve ilginç kültürler tanımak herkesin hayalidir. Bu hayalin peÅŸinden gidenlerin çoÄŸu son derece evcil yöntemleri ve turistik eylemleri seçerken, damarlarında gezgin kanı akanlar iÅŸin biraz da macerasına kaçar; bisikletle, yürüyerek, yelkenliyle, balonla, hatta otostopla dünya turu yapanlara rastlanmıştır. Ne ÅŸanslıyım ki bu gezginlerden biriyle tanıştım; Jeremy Marie. Dünyayı otostopla gezen ve ocak 2008’i Türkiye’de geçiren 24 yaşındaki Fransız Jeremy’nin Kapadokya izlenimlerini sizlerle paylaÅŸmak için sabırsızlanıyorum. 

SoÄŸuk bir kış günü, Kanal B’deki ‘Biz Bize’ programına konuk olarak katılmak üzere sabahın erken saatlerinde yola düştüğümüzde programın diÄŸer konuÄŸu, gezgin Jeremy Marie’nin Kapadokya gezisine yön vereceÄŸimiz aklımızdan dahi geçmiyordu. Ãœlkesinde turizm eÄŸitimi almış olan Jeremy, programa, Türkiye’de arabasına otostop yaptığı Doç. Dr. Remzi Erdem sayesinde gelmiÅŸti. Dünya turuna çıktığı günden bu yana ilk kez bir televizyon programına konuk olacağı için sevinci gözlerinden okunan bu temiz yüzlü, ufak tefek gençle tanışınca, böyle bir maceraya nasıl cesaret edebildiÄŸini düşünmeden edemedim. Dünya bunca kötülükle doluyken, bu halim selim arkadaÅŸ nasıl olup da böyle bir ÅŸeye cesaret etmiÅŸti? Acaba yeterince parası olmadığı için mi otostopu seçmiÅŸti? Program arasında, sunucu AyÅŸe Gaye Tokman benden hızlı çıktı ve kibarca endiÅŸesini dile getirdi. Gelen cevap çok netti; parasızlıktan deÄŸil, verdiÄŸi özgürlük duygusu nedeniyle otostopu seçmiÅŸti. Amacı gittiÄŸi ülkelerde yerel halkla doÄŸrudan iliÅŸki kurabilmek, kültürlerini tanıyabilmekti. Tarih, arkeoloji, doÄŸadan daha çok iÅŸin bu yönü onu ilgilendiriyordu. Zaten otostopun temel felsefelerinden biri de bu deÄŸil miydi?
Programın akışı sırasında Jeremy’nin Kapadokya’ya da uÄŸrayacağını öğrenmiÅŸtik. Programa telefonla baÄŸlanan MustafapaÅŸa Belediyesi BaÅŸkanı Mustafa Özer ve Kapadokya Bebek Müzesi’nin sahibi Sibel Radiye Gül onu davet etmiÅŸlerdi. Bize, gezinin organizasyonuna yardımcı olmaktan baÅŸka bir iÅŸ kalmamıştı. Jeremy’nin mutlaka Güzelyurt’u da görmesi gerektiÄŸine inandığımızdan, Güzelyurt Kaymakamı Ramazan Yıldırım ve Turizm Danışma Görevlisi Pınar SaÄŸlam ile de iletiÅŸime geçip, görevimizi tamamladık. Artık Jeremy’nin izlenimlerini merakla bekleyebilirdik.

Güzelyurt’ta kahvaltı
Jeremy’nin ilk durağı Aksaray Güzelyurt olmuÅŸ. Tam da o günlerde bölgede program yapmak üzere bulunan TRT ekibine dahil olup bölgeyi iyice gezmiÅŸ; Cami Kilise, SiviÅŸli Kilise, Yüksek Kilise, Kızıl Kilise, Manastırlar Vadisi, Gaziemir Yeraltı Åžehri, Ihlara Vadisi, Belisırma… Ä°lçedeki evlerden birine sabah kalvaltısı için konuk olup geleneksel lezzetleri de tatmış. Güzelyurt’tan sonra NevÅŸehir’e geçerek, Kaymaklı Yeraltı Åžehri’ni ve MustafapaÅŸa Belediyesi Basın Sorumlusu Birol Malçok’un rehberliÄŸinde Göreme, Ãœrgüp, MustafapaÅŸa, Uçhisar, Avanos, ÇavuÅŸin, Zelve, PaÅŸabaÄŸları’nı gezmiÅŸ. Tabii ki hızlandırılmış bir turla.

Uçhisar Kalesi’nden Kapadokya’ya bakış
Özellikle doÄŸasından etkilendiÄŸi Kapadokya’ya Uçhisar Kalesi’nden bakmaya doyamadığını söylüyor. Onu en çok etkileyen doÄŸal güzelliklerden biri de Göreme’yi çevreleyen peribacaları olmuÅŸ. Kayaların, peribacalarının günün her saati deÄŸiÅŸen görüntüsüne hayran kalmış. MustafapaÅŸa ve Güzelyurt’un eski evlerinden çok etkilenmiÅŸ. Ama yine de Kapadokya deyince aklında yer edeni şöyle özetliyor: “Ä°nsanların doÄŸal konukseverliÄŸi, yüzlerinden eksilmeyen gülümsemeleri, bölgenin sessizliÄŸi huzur veriyor ve insan burada kendini çok özgür hissediyor.” Kapadokya’da geçirdiÄŸi dört günün kendisine yetmediÄŸini de belirten Jeremy “Dünya turumun son bölümünde tekrar Türkiye’de olacağım; yaklaşık 3 yıl sonra. O zaman Kapadokya’da daha uzun süre kalmak, özellikle vadilerde yürümek ve balona binmek istiyorum” diyor.
Tanımaktan keyif duyduÄŸumuz gezgin Jeremy ile üç yıl sonra tekrar buluÅŸacak olmak bana heyecan veriyor. Kimbilir belki birlikte vadilerde yürür, Kapadokya’nın az bilinen köşelerine otostopla keÅŸif gezileri düzenleriz.

Jeremy Marie’nin Otostopla Dünya Turu Projesi
Tura Avrupa’dan baÅŸlayan Marie, Ä°talya, Slovakya, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Makedonya üzerinden Türkiye’ye geldi. Planında bir deÄŸiÅŸiklik olmazsa Türkiye’den sonraki durakları sırasıyla; Suriye, Ãœrdün, Mısır, DoÄŸu Afrika kıyısı, Güney Amerika ülkeleri, A.B.D., Kanada, Alaska, Yeni Zelanda, Avustralya, Malezya, Filipinler, Japonya, Çin, Hindistan, Pakistan, Ä°ran ve tekrar Türkiye üzerinden Fransa. Bu turu tamamlaması yaklaşık 3 yılını alacak.
Deniz ulaşımı da dahil olmak üzere tüm etapları otostopla katedecek. BindiÄŸi her aracı sayı olarak kaydeden Jeremy’nin, turu kaç araç kullanarak gerçekleÅŸtirdiÄŸini de öğrenmiÅŸ olacağız.  GittiÄŸi yerlerde, internetteki çeÅŸitli gezi siteleri aracılığıyla tanıştığı insanların evlerinde kalıyor. Kendisine sponsor olan kuruluÅŸlar da bulunuyor.
Turunu etap etap web sitesine aktaran Jeremy, Fransa’ya dönünce tüm deneyimlerini ve gözlemlerini ilkokul çağındaki çocuklarla paylaÅŸacak. Bir amacı da çocuklara gezginliÄŸi sevdirmek.

Ayrıntılı bilgi için: www.tour-du-monde-autostop.fr
Türkiye linkleri: http://www.tour-du-monde-autostop.fr/carnet_de_bord-details_en.php?id=16
http://www.tour-du-monde-autostop.fr/carnet_de_bord-details_en.php?id=17

Jeremy Marie ile tanışmamızı saÄŸlayan Kanal B TV’den  Murat Girgin’e çok teÅŸekkür ederiz.

Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin Mayıs 2008 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz.
www.cappadociaexplorer.com

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 5034 Eklenme Tarihi Tarih: 2009-06-23






NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90306652 ziyaretçi
Bugün : 34240 ziyaretçi
Dün : 59798 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.4 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com