English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Çevre Hukuku Derneği’nden Arinna Lodge ve CCR Hotels inşaatlarına dava

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Çevre Hukuku Derneği’nden Arinna Lodge ve CCR Hotels inşaatlarına dava Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile merkezi İstanbul’da bulunan Çevre Hukuku Derneği, Uçhisar’da yapılmakta olan “Arinna Sustainable Luxury Lodge” ile CCR Hotels inşaatları için Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü ile Uçhisar Belediyesi’ne karşı ayrı ayrı davalar açtı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden Aralık 2012’de bölgeye gelen bir ekip bu iki otelin inşaatlarını incelemiş, çevre konusunda çalışan uzman avukatlar tarafından kurulan Çevre Hukuku Derneği ise yine aynı tarihlerde bölgede çalışma başlatmıştı.

Öte yandan, Kapadokya’da hizmet veren bazı STK’ların Aralık 2012’de konu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na verdikleri dilekçe sonucunda bakanlık, geçtiğimiz haftalarda bölgeye bir teftiş ekibi gönderdi. Ekip, bölgedeki incelemelerine devam ediyor.

 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne bu otellerin yapımına onay verdiği için; Uçhisar Belediyesi’ne ise Arinna Lodge inşaatının yapımına verdiği ruhsatın iptali talebiyle dava açtı.

Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri hakkında dava açan Çevre Hukuku Derneği, dava dilekçesinde bu inşaatların tarihi ve doğal dokuyu geri dönülemez bir şekilde tahrip ettiğini belirterek, Kurul’un bu tahribata nasıl izin verdiğini sordu.

 

Dava sürecine nasıl gelindi?

Arinna Otel ve CCR Hotels inşaatlarına karşı Kasım 2012’de sosyal medyada başlayan tepki büyüyerek yaklaşık 200 kişinin katıldığı bir protesto gösterisine dönüşmüş; Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu binası önünde ve inşaatların yapıldığı alanda 16 Kasım 2012 günü yapılan protesto gösterisi Kapadokya tarihine bir ilk olarak geçmişti.

Kapadokyalı sivil toplum kuruluşlarının biraraya gelerek ‘Kapadokya Çevre Platformu’ adıyla yürüttüğü bu mücadelede ikinci adım change.org sitesinde bir imza kampanyası açılması oldu. Kampanyaya destek verenlerin sayısı 28 Mart 2013’te 13 bini buldu. Yazılı ve görsel basın tarafından da takip edilen konu kimi gazetelerin manşetlerine, ana haber bültenlerine kadar taşındı.

Kapadokya Çevre Platformu’nun Nevşehir Valiliği’ne verdiği dilekçeler sonrasında önce Arinna Lodge inşaatı, ardından CCR Hotels’in inşaatları geçici olarak durduruldu. Ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden gelen bir ekip Arinna Lodge’un inşaatında incelemelerde bulundu. Platform, bununla yetinmeyerek 04 Aralık 2012 günü Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na da bir dilekçe gönderdi.  Platform, verdiği dilekçede, Arinna Lodge ile CCR Hotels inşaat projelerinin, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’nce hukuk dışı bir biçimde onaylanıp-onaylanmadığı, dolayısıyla bu projelere dayanılarak yürütülen inşaatların yasal olup-olmadığı konusunda, teftiş kurulundan görevlendirilecek müfettişlerin bölgeye gelerek araştırma yapması talebinde bulundu.

Kapadokya Çevre Platformu’na bir destek de TBMM’den geldi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, Uçhisar’da geçici olarak durdurulan Arinna Lodge ve CCR Hotels inşaatları ile ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu. 23 Ocak 2013 tarihli ve 17016 sayılı önergede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, Uçhisar’daki söz konusu projelere ve benzeri projelere Koruma Kurulu’nun nasıl izin verdiğinin açıklanması talep ediliyordu.

Ardından, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Çevre Hukuku Derneği bölgeye gelerek incelemelerde bulundular. İncelemeler sonucunda da davalar açıldı. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu’ndan gelen bir ekip çalışmalarına devam ediyor.

 

Gerek bölgede yaşayan, gerekse Kapadokya’nın korunması için imza kampanyasına destek veren herkes bu gelişmeler sonucunda olacakları merakla bekliyor.

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 74881 Eklenme Tarihi Tarih: 2013-03-28

Arinna Lodge inşaatı
Arinna Lodge inşaatı
Arinna Lodge inşaatı
Arinna Lodge inşaatı
CCR Hotels inşaatı
CCR Hotels inşaatı
CCR Hotels inşaatı
CCR Hotels inşaatı


    Klasik Keyifler Grubu ve Borusan Quartet Saruhan’da konser verecek

    Ä°talyan RAI-2 TV’de Kapadokya tanıtımı

    Ãœrgüp’te Avrupa Satranç Åžampiyonası

    Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin 10. sayısı çıktı

    Avanos’ta kayadan oyma kültür merkezi

    MustafapaÅŸa’da yeni bir otel: Konak Bezirhane

    Yeni bir Kapadokya kitabı

    Web sitemiz Milliyet Gazetesi’nde tanıtıldı

    4. Uluslararası Fabrikart ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali baÅŸlıyor

    Wedding Turkey 2009 Fuarı baÅŸlıyor

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 sona erdi

    ‘Klasik Keyifler’ Grubu Kapadokya’daydı

    Peribacası Dergisi EMITT Fuarı’nda ücretsiz kitap dağıttı

    Turasan uluslararası ödüllerine yenilerini ekledi

    Yavuz İşçen'den Ankara Kent Yazıları sitesi

    Özel Kapadokya Kültür Müzesi’ne anlamlı ödül

    KMYO öğrencilerine Kapadokyalılık bilinci semineri

    1.Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali Yapıldı

    Uluslararası Aksaray-Güzelyurt DaÄŸ Bisikleti Yarışı yapıldı

    Karlıkevi’nin gelenekselleÅŸen sanat kampı

    Peribacası Dergisi Kanal B’ye konuk oldu

    CCR Hotels’de Soner Arıca konseri

    Kapadokya’da ‘Klasik Keyifler’

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 baÅŸlıyor

    Rehberlerin kaleminden Kapadokya

 1  2  3  4 ... 73 


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90064757 ziyaretçi
Bugün : 34306 ziyaretçi
Dün : 57639 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.47 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com