English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

Kapadokya’ya zarar veren inÅŸaatlar protesto edildi

Kapadokya’ya zarar veren inÅŸaatlar protesto edildi

Son yıllarda artan ve Kapadokya’nın doÄŸal, tarihi, kültürel dokusuna zarar veren inÅŸaatlar, 16 Kasım 2012 Cuma günü düzenlenen bir eylemle protesto edildi. Eylemi, Kapadokya Rehberler DerneÄŸi (KARED), ÇEKÃœL Ãœrgüp TemsilciliÄŸi, TÃœRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu, Kapadokya Turistik Otelciler ve Ä°ÅŸletmeciler DerneÄŸi (KAPTÄ°D), Göreme Turizm GeliÅŸtirme Kooperatifi (GÖR-KOOP) ile Göreme Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma DerneÄŸi’nden gelen temsilcilerin yanı sıra, Uçhisar beldesindeki bazı mahallelerin muhtarları ile bölgede yaÅŸayanlardan oluÅŸan yaklaşık 200 kiÅŸilik bir grup gerçekleÅŸtirdi. Grup, saat 13:00’te NevÅŸehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu önüne, üzerinde “Kapadokyamıza dokunmayın” yazan siyah çelenk bırakarak bir basın açıklaması yaptı. Protesto, Uçhisar Tekelli Mahallesi’nde yapımı süren otel inÅŸaatı ile yakındaki bir baÅŸka inÅŸaatın önünde devam etti.

Protestoya katılanlar, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 1985 yılından bu yana yer alan, doÄŸal, tarihi ve kültürel özellikleriyle dünyada tek olan Kapadokya’nın kendine özgü dokusunu bozan inÅŸaatlara izin veren NevÅŸehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na, yerel yönetimlere ve Ä°l Kültür Turizm Müdürlüğü’ne tepkilerini dile getirdiler. Ãœzerinde “Tarihi kimliÄŸimize saygı duyulmasını istiyoruz” yazan bir pankart açan protestocular adına konuÅŸma yapan KARED Yönetim Kurulu Ãœyesi Aslan Özcan, “Uçhisar’da peribacaları arasında yapılan otel inÅŸaatları kağıt üzerinde yasal görünüyor. Fakat böylesine çirkin, dokuyu bozan projelerin nasıl kabul edildiÄŸini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu konuyu önümüzdeki günlerde yasal mercilere de taşıyacağız. Aynı zamanda bu inÅŸaatların durdurulması için bir de imza kampanyası baÅŸlattık” dedi.
GÖR-KOOP BaÅŸkanı Mustafa Durmaz ise Göreme Açık Hava Müzesi’nin giriÅŸindeki satış yerlerinin önündeki alanı turistleri çamurdan kurtarmak amacıyla taÅŸ döşettikleri için 8 ay cezaevinde yattığını vurgulayarak ÅŸunları söyledi:
“DeÄŸil 8 ay, 8 yıl kalsak da yine bu bölgenin insanıyız. Kapadokya bölgesinde yüzlerce insan evine bahçe duvarı yapmak, basit onarımlar gibi suçlardan hapis yattı. Biz doÄŸaya bu ÅŸekilde zarar vermedik. EÄŸer bölgede bir korumacılık varsa bu herkes için geçerli olsun. Ben koruma kurulunu ‘korumama’ kurulu olarak deÄŸerlendiriyorum. Birilerinin peribacalarının yanına ucubeler yapması Kapadokya’yı yok oluÅŸa doÄŸru götürüyor. Kurulda yer alan Ä°stanbul’dan, Ankara’dan birkaç hocamızın kağıt üzerinde aldığı kararlarla Kapadokya korunamaz. Bölge insanlarını da içlerine katmaları gerekiyor. Bölgeyi bilmeyen yatırımcılarla, görevlilerle Kapadokya korunamaz.”
Ardından, Uçhisar Tekelli Mahallesi’nde yapımı devam eden ve protestonun simgesi haline gelen otel inÅŸaatı ile bir baÅŸka otel inÅŸaatının önünde toplanan grubun içinde yer alan yabancı uyruklu vatandaÅŸlar ise, turistlerin Kapadokya’ya tarihi, doÄŸal ve kültürel özellikleri için geldiklerini söyleyerek günümüzdeki yapılaÅŸmadan dolayı üzüntü duyduklarını ve bölgenin korunması gerektiÄŸini vurguladılar.

Kapadokya tarihinde bir dönüm noktası
Farklı siyasi görüşten insanları bir araya getiren ve Kapadokya tarihinde bir dönüm noktası olarak tanımlanan protesto gösterisi yerel ve ulusal basın ile sosyal medyada da yer aldı. Göreme Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma DerneÄŸi’nden Ziya DaÅŸdeler buna dikkat çekerek, bu hareketi herhangi bir siyasi görüşü temsilen deÄŸil, bölgede yaÅŸayan ve Kapadokya’yı seven insanlar olarak baÅŸlattıklarını söyledi. 

Kapadokya’nın geleceÄŸi için imza kampanyası baÅŸlatıldı
Öte yandan, internette “Kapadokya’nın geleceÄŸi için imza” kampanyası baÅŸlatıldı. Kampanya metninde Kapadokya’ya zarar veren yapılaÅŸmalara dikkat çekilerek, ÅŸu ifadelerle imza çaÄŸrısında bulunuldu:
“Kapadokya’da yaşıyor ya da yaÅŸamıyor olabilirsiniz. Hatta Kapadokya’yı hiç görmemiÅŸ de olabilirsiniz. EÄŸer yaÅŸadığınız dünyaya duyarlıysanız, çocuklarınıza ve bizlerden sonraki nesillere daha yaÅŸanabilir bir dünya bırakabilmek istiyorsanız, Kapadokya’nın geleceÄŸi için bir imza vererek çabamıza destek olabilirsiniz.”

SÄ°Z DE AÅžAÄžIDAKÄ° BAÄžLANTIDAN Ä°MZA KAMPANYASINA KATILABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z:

http://www.change.org/tr/kampanyalar/kapadokya-nın-geleceği-için-bir-imza

Fotoğraflar: İsmet Öztürk

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 58192 Eklenme Tarihi Tarih: 2012-11-18












    Klasik Keyifler Grubu ve Borusan Quartet Saruhan’da konser verecek

    Ä°talyan RAI-2 TV’de Kapadokya tanıtımı

    Ãœrgüp’te Avrupa Satranç Åžampiyonası

    Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin 10. sayısı çıktı

    Avanos’ta kayadan oyma kültür merkezi

    MustafapaÅŸa’da yeni bir otel: Konak Bezirhane

    Yeni bir Kapadokya kitabı

    Web sitemiz Milliyet Gazetesi’nde tanıtıldı

    4. Uluslararası Fabrikart ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali baÅŸlıyor

    Wedding Turkey 2009 Fuarı baÅŸlıyor

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 sona erdi

    ‘Klasik Keyifler’ Grubu Kapadokya’daydı

    Peribacası Dergisi EMITT Fuarı’nda ücretsiz kitap dağıttı

    Turasan uluslararası ödüllerine yenilerini ekledi

    Yavuz İşçen'den Ankara Kent Yazıları sitesi

    Özel Kapadokya Kültür Müzesi’ne anlamlı ödül

    KMYO öğrencilerine Kapadokyalılık bilinci semineri

    1.Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali Yapıldı

    Uluslararası Aksaray-Güzelyurt DaÄŸ Bisikleti Yarışı yapıldı

    Karlıkevi’nin gelenekselleÅŸen sanat kampı

    Peribacası Dergisi Kanal B’ye konuk oldu

    CCR Hotels’de Soner Arıca konseri

    Kapadokya’da ‘Klasik Keyifler’

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 baÅŸlıyor

    Rehberlerin kaleminden Kapadokya

 1  2  3  4 ... 73 


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90099583 ziyaretçi
Bugün : 2548 ziyaretçi
Dün : 66584 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 2.48 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com