English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

Kayseri Karaözü'nde “Fikret Otyam Heykeli ve Kültürevi” açıldı

Kayseri Karaözü

Kapadokya konulu resimleri de bulunan Aksaraylı ressam, fotoÄŸrafçı ve yazar Fikret Otyam adına Kayseri’nin SarıoÄŸlan ilçesine baÄŸlı Karaözü beldesinde “Fikret Otyam Heykeli ve Kültürevi” açıldı. GeçtiÄŸimiz haziran ayı sonunda yapılan açılış törenine Fikret Otyam eÅŸi Filiz Otyam ile birlikte katıldı. Karaözü halkının, elli yıl önce adlarını dünyaya duyuran Fikret Otyam’a saygı ve sevgisini simgeleyen heykeli Metin Yurdanur yaptı. Kültürevinin mimari projesi Hale Cakcak Türen, uygulaması ise Hakan Alpay ve Yılmaz Taban tarafından gerçekleÅŸtirildi. Fikret Otyam Kültürevi’nde çocuklara yönelik müzik eÄŸitimi çalışmaları yapılması planlanıyor.

Fikret Otyam Kültürevi için gerekli alan ve bina yapım masrafları Faris & Nazım Kılıç kardeÅŸler tarafından karşılandı. Ä°ki kattan oluÅŸan kültürevi, ahÅŸap ve yöresel taÅŸ kullanılarak inÅŸa edildi. Karaözü halkı, Fikret Otyam’ın adını daha önce de kasabalarındaki bir sokaÄŸa vermiÅŸlerdi.

Fikret Otyam
19 Aralık 1926 yılında Aksaray’da doÄŸdu.  Ãœnlü besteci ve orkestra ÅŸefi olan aÄŸabeyi Nedim Vasıf Otyam ve diÄŸer aÄŸabeyleri gibi altı yaşından itibaren babasının eczanesinde çalışmaya baÅŸladı. Eczaneye gelen köylülerden dinleyerek yazdığı öyküleri 1945-1946 yıllarında Ä°stanbul’daki Gece Postası gazetesinde yayınlandı.
Aksaray’daki eczanelerini boyamaya gelen bir tabelacının verdiÄŸi samur fırça ve tüp boyalarla birkaç ay içinde yaptığı resimlerden oluÅŸan ilk sergisini Aksaray Halk Evi’nde açtı. Nedim aÄŸabeyinden fotoÄŸraf çekmesini öğrenerek, bir arkadaşı ve resim öğretmeniyle birlikte Aksaray’da “Foto Üç Yıldız” adlı bir fotoÄŸrafçı dükkanı açtı. Ä°kinci Dünya Savaşı yıllarına rastlayan lise eÄŸitimi Ankara ve Kayseri’deki liselerde kesintilere uÄŸrayarak geçti.
Resme olan ilgisi sonunda 1945 yılında girdiÄŸi Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni 1953’de Bedri Rahmi EyüboÄŸlu atölyesinde bitirdi. Öğrencilik yıllarında gazetecilik, sanat-edebiyat yazarlığı ve fotoröportajlar yapmaya baÅŸladı. DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu halkı ile yaptığı röportajları konu alan gazete yazıları kitap olarak da yayınlandı.
1953-1996 yılları arasında Anadolu insanının yaÅŸamını belgelediÄŸi fotoÄŸraflarını “Gide Gide” baÅŸlığı altında, “Memleketimden Ä°nsan Manzaraları” ve “Anadolu 63” adlarıyla sergiledi. Fikret Otyam’ın fotoÄŸraf sanatındaki baÅŸarısının temelinde Bedri Rahmi’nin üç tonda leke konusundaki öğretileri yer alır. Bu tekniÄŸi yaÄŸlı boya tekniÄŸi çalışmalarıyla birlikte yan yana yürüttü.
Ä°stanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdikten sonra, Dünya gazetesinde yazı iÅŸleri müdür yardımcılığı yaptı. Ãœnlü yazarların kitap kapaklarını ve iç sayfalarını resimledi. 1956’dan itibaren Ankara’da Ulus gazetesinde, 1962’den itibaren de Cumhuriyet gazetesinde sanat ve siyaset yazarlığı yaptı.
Resim çalışmalarını Cumhuriyet gazetesinden emekli olduktan sonra (1979) yoÄŸun biçimde sürdürdü. Resimlerinin konusunu 1950’li yıllardan itibaren Anadolu doÄŸası, halkı ve yaÅŸantısı oluÅŸturdu. Akademik bir eÄŸitim görmüş olmasına karşın, akademicilikten uzak, geleneksel çizgileri temel alan bir tarz, renkçi-lekeci eÄŸilim resimlerine yansır. Günümüze kadar yurt içi ve yurt dışında otuzun üzerinde sergi açtı. Resimleri yurt dışındaki birçok müzede ve özel koleksiyonda yer aldı.
EÅŸi Filiz Otyam ile 1977 yılında evlendi. Birlikte 1979’da Antalya’nın GazipaÅŸa ilçesine yerleÅŸtiler. Amerika’da iç mimarlık eÄŸitimi gören Filiz Otyam sanatını dokumalar yaparak sürdürüyor. Birlikte, Kuveyt, Kopenhag, Münih, Köln, Esslingen, Leverkusen, Bercsichgladbach’ta ortak sergiler açtılar.
Günümüzde, eÅŸi ile birlikte Antalya’nın Geyikbayırı köyünde yaÅŸayan Fikret Otyam, resim yapmaya devam ediyor ve düzenli olarak Aydınlık gazetesinde yazıyor.

Kitapları: Gide Gide (Ha Bu Diyar, Doğudan Gezi Notları, Harran, Hoyrat, Mayın ve Irıp), Uy Babo, Hu Dost Cancana, 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra, Kara Sevdam Anadolum, Mayınlar Çiçek Açmaz, Mayınlı Topraklar Üzerinde, Kanlı Gömlekler, Adı Yemendir, Harran Koçaklaması, Can Arkadaş, Ceylanlar Suya İndi, Arkadaşım Orhan Kemal ve Mektupları, Pavli Kardeş, Ağlama Anam, Şu Bizim Gazipaşa ve İsmet Paşalı Yıllar, Can Pazarı, Şiirli Fotoğraflar, Mutlu Olmak, Silivri 5. Ordu 1. Kitap,

FotoÄŸraf Sergileri: Gide Gide Serileri (1964-1974), EÄŸer Bizi Sual Eden Olursa (1979), Dünya Güzel Olmalı (1983), Otyam’ın Objektifinden (1997), Filiz Otyam ve Ä°brahim Demirel ile karma sergi.
 
Resim Sergileri: “Onlar Grubu” ile sergileri (1947-1953), Memleketimden Ä°nsan Manzaraları (1976), Ä°nsan Manzaraları (1978), Filiz Otyam ile ortak yurt içi ve yurt dışı resim ve dokuma sergileri (1987-1997).

Ödülleri: Gazeteciler Cemiyeti Basın Şeref Belgesi (1962), On Yılın Basın Şeref Belgesi (1980-1990), İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Fotoğraf Enstitüsü Onur Belgesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Onur Plaketi (1995), Üçüncü Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü (1996), Pir Sultan Abdal Onur Belgesi, UNESCO AIAP Türkiye Ulusal Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Onur Belgesi, Akdeniz Üniversitesi Onur Belgesi, Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat Araştırma Vakfı Onur Belgesi.

(Kaynak: Aksaray Valiliği web sayfası)

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 54989 Eklenme Tarihi Tarih: 2012-07-27

Fikret Otyam Kültürevi
FotoÄŸraf: karaozu.com
Fikret Otyam Kültürevi Fotoğraf: karaozu.com
Fikret Otyam Kültürevi
FotoÄŸraf: karaozu.com
Fikret Otyam Kültürevi Fotoğraf: karaozu.com
Açılışa Fikret ve Filiz Otyam da katıldı
FotoÄŸraf: karaozu.com
Açılışa Fikret ve Filiz Otyam da katıldı Fotoğraf: karaozu.com
Fikret Otyam Heykeli ve Kültürevi
FotoÄŸraf: karaozu.com
Fikret Otyam Heykeli ve Kültürevi Fotoğraf: karaozu.com
Fikret Otyam Heykeli ve Kültürevi
FotoÄŸraf: karaozu.com
Fikret Otyam Heykeli ve Kültürevi Fotoğraf: karaozu.com
Fikret Otyam
Fikret Otyam











    Klasik Keyifler Grubu ve Borusan Quartet Saruhan’da konser verecek

    Ä°talyan RAI-2 TV’de Kapadokya tanıtımı

    Ãœrgüp’te Avrupa Satranç Åžampiyonası

    Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin 10. sayısı çıktı

    Avanos’ta kayadan oyma kültür merkezi

    MustafapaÅŸa’da yeni bir otel: Konak Bezirhane

    Yeni bir Kapadokya kitabı

    Web sitemiz Milliyet Gazetesi’nde tanıtıldı

    4. Uluslararası Fabrikart ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali baÅŸlıyor

    Wedding Turkey 2009 Fuarı baÅŸlıyor

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 sona erdi

    ‘Klasik Keyifler’ Grubu Kapadokya’daydı

    Peribacası Dergisi EMITT Fuarı’nda ücretsiz kitap dağıttı

    Turasan uluslararası ödüllerine yenilerini ekledi

    Yavuz İşçen'den Ankara Kent Yazıları sitesi

    Özel Kapadokya Kültür Müzesi’ne anlamlı ödül

    KMYO öğrencilerine Kapadokyalılık bilinci semineri

    1.Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali Yapıldı

    Uluslararası Aksaray-Güzelyurt DaÄŸ Bisikleti Yarışı yapıldı

    Karlıkevi’nin gelenekselleÅŸen sanat kampı

    Peribacası Dergisi Kanal B’ye konuk oldu

    CCR Hotels’de Soner Arıca konseri

    Kapadokya’da ‘Klasik Keyifler’

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 baÅŸlıyor

    Rehberlerin kaleminden Kapadokya

 1  2  3  4 ... 73 


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 91386541 ziyaretçi
Bugün : 47290 ziyaretçi
Dün : 60840 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 2.53 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com