English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

Göreme Açık Hava Müzesi akşamları ziyarete açılacak

Göreme Açık Hava Müzesi akşamları ziyarete açılacak

Kapadokya’nın en çok gezilen müzelerinden biri olan Göreme Açık Hava Müzesi’nin akÅŸamları da ziyaret edilebilmesi için çalışmalar baÅŸlatıldı. NevÅŸehir Müzesi Müdürü Arkeolog Murat E. Gülyaz’dan alınan bilgiye göre, Göreme Açık Hava Müzesi’nde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra uygulamaya geçilecek. Buna ek olarak, Karanlık Kilise’nin ve Tokalı Kilise’nin aydınlatma sisteminin yenilenmesi, müzede 8 ayrı dilde sesli rehberlik sisteminin baÅŸlatılması ve Kılıçlar Vadisi’ndeki kiliselerin ziyarete uygun hale getirilmesi gibi çalışmalar planlanıyor. Müze müdürlüğünün bir diÄŸer önemli projesi de Avanos’ta yapımına baÅŸlanan ancak yarım kalan kayadan oyma kültür merkezinin bir bölge müzesine dönüştürülmesi projesi.

NevÅŸehir Müzesi Müdürü Murat E. Gülyaz, Karanlık Kilise ve Tokalı Kilise’deki aydınlatma sisteminin yenilenmesi ile ilgili çalışmaları bitirdiklerini, kısa süre içinde uygulamaya geçeceklerini belirterek ÅŸunları söyledi:
“Tokalı Kilise’nin eski ışıklandırması yetersizdi. Kilisenin kendine has mavi rengi görülemiyordu. Bunu deÄŸiÅŸtirmek için harekete geçtik. Mimar Åžekibe Arslan’ın da desteÄŸiyle projelendirildi ve çalışması yapıldı. Işık bambaÅŸka bir sanat. DoÄŸru ışığı doÄŸru yere koymanız gerekiyor. Yapılan demolar sonucunda istediÄŸimiz ışıklandırmayı elde ettiÄŸimizi gördük. Ayrıca ışıklandırmaya bir hareket kattık. Kilise tavanındaki orijinal lapislazuli rengin görülebilmesi için 6 dakikada bir 10 saniyeliÄŸine tam aydınlatma veren bir sistem eklendi. Bazı dikkat çekmek istediÄŸimiz figürleri de özel ışıkla aydınlattık. Sistem ısı vermiyor. Aydınlatmada renk olarak ılık beyaz ve amber kullandık. Yeni aydınlatma sistemini GÖR-KOOP’un (Göreme Kasabası Turizm GeliÅŸtirme Kooperatifi) sponsorluÄŸunda ve Turizm Bakanlığı tarafından bize verilen bütçeyi kullanarak  gerçekleÅŸtirdik. Benzer bir çalışma Karanlık Kilise için de yapıldı. Bu kiliseye de Göreme Açıkhava Müzesi’nin otoparkını iÅŸleten kuruluÅŸ sponsor olacak. Son düzenlemeler yapıldıktan sonra her iki kilisenin ışıklandırması devreye girecek.”

“Asıl hedefimiz Göreme Hava Müzesi’ni akÅŸam ziyarete açmak”
Gülyaz, Kapadokya’ya gelen turistlerin çoÄŸu tarafından gezilen Göreme Açık Hava Müzesi’nin gün içindeki yoÄŸunluÄŸunun azaltılması ve korunması amacıyla akÅŸamları da ziyarete açılması için çalışmaların baÅŸlatıldığını belirtti. Normal günlerde ortalama 4 bin, tatil ve bayram günlerinde ise 7-8 bin kiÅŸinin müzeyi ziyaret ettiÄŸini söyleyen Gülyaz, “Bölgede çalışan Ä°talyan arkeologlar tarafından Göreme Açık Hava Müzesi’nde yapılan inceleme sonucunda fresklerdeki bozulmanın arttığını öğrendik. Bunun önlenebilmesi için yapılması gereken çalışmalardan biri de müzedeki yoÄŸunluÄŸun dağıtılması. AkÅŸam ziyaretine ek olarak Göreme Açık Hava Müzesi’ni, Kılıçlar Vadisi’ndeki kiliseleri de içine alacak ÅŸekilde geniÅŸletmeyi planlıyoruz. Halihazırda kullanılan yolu iptal edip müze alanının rahatça gezilmesini, insanların burada daha uzun zaman geçirip bu güzelliklerin tadını çıkarabilmesini istiyoruz. Ayrıca sekiz farklı dilde müzeyi anlatacak sesli rehberlik sistemi planlıyoruz” dedi.

Kapadokya Bölge Müzesi Projesi
NevÅŸehir Müze Müdürlüğü, Kapadokya’nın konseptine uygun bir bölge müzesi yapmayı da planlıyor. Kapadokya Bölge Müzesi Projesi için yer olarak Avanos’ta yapımına baÅŸlanan, ancak yarım kalan kültür merkezi kullanılacak.
10 Temmuz 2010 günü bölgeye gelen Kültür ve Turizm Bakanı ErtuÄŸrul Günay, burayı gezerek proje hakkında bilgi aldı. Bilgilendirme gezisine NevÅŸehir Valisi Osman Aydın, Avanos Ä°lçe Kaymakamı Aylin Kırcı Duman, Avanos Belediye BaÅŸkanı Dr. Mustafa Körükcü, NevÅŸehir Ä°l Jandarma Komutanı Jandarma Albay Turgay Aras ve NevÅŸehir Müzesi Müdürü Murat E. Gülyaz’ın aralarında bulunduÄŸu bir topluluk katıldı.
Tamamen kayadan oyularak 4 bin metrekarelik bir alana yapılacak Kapadokya Bölge Müzesi’nde, NevÅŸehir, KırÅŸehir, NiÄŸde, Aksaray ve Kayseri müzelerinde sergilenemeyen önemli eserlerin modern bir anlayışla ziyarete açılması planlanıyor. TeÅŸhir salonlarının yanı sıra toplantı ve sergi alanları ile kafeterya gibi sosyal mekanlar da yapılacak. Bu alanda ayrıca Kapadokya ile ilgili bir araÅŸtırma merkezi ile restorasyon ve konservasyon merkezinin de kurulmasının planlandığını söyleyen Gülyaz, “Kapadokya’ya sürekli pek çok ülkeden araÅŸtırmacılar geliyor. Yaptıkları araÅŸtırmaların bir kopyasını bırakabilecekleri ve Kapadokya ile ilgili her türlü yazılı ve görsel bilgi, belge ve yayını bulabilecekleri bir merkez kurmamız lazım” dedi.

Tarihi ve doğayı koruyan bir turizm anlayışı
Tarihi ve doÄŸayı koruyan bir turizm anlayışı geliÅŸtirdiklerini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Günay ise, Kapadokya Bölge Müzesi Projesi’nin bu anlamda kendisini heyecanlandırdığını ifade ederek, “Bu müze Kapadokya’ya ve Türkiye’ye büyük anlam katar.  Biz baÅŸka yerlerde de müze yapıyoruz ama yeni bina yapıyoruz. DoÄŸanın içinde, doÄŸanın bir parçasının özelliklerinin geliÅŸtirilmesi ile böyle bir tabiat müzesinin ortaya çıkarılması, sanıyorum dünya açısından da çekici olabilir. Biz buna gerek proje bazında, gerek projenin uygulanma aÅŸamasında dış destekler de bulabiliriz. Bir yıl içinde elimize düzgün bir proje gelirse yapımına baÅŸlarız” dedi.

Zelve’deki bina
Günay, Zelve Ören Yeri girişinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapımına başlanan, ancak inşaatı durdurulan bina ile ilgili şu bilgiyi verdi:
"Zelve yakınlarındaki binayı durdurduk. Zaten eski bir projeydi. O bina orasının doÄŸal yapısına uymuyor. Ben de basının bu ikazını kabul ettim. Yeni baÅŸtan projelendireceÄŸiz. Yeni turizm anlayışımız sürdürülebilir, uzun vadeli bir turizm yapabilmek. Bunun için Türkiye'nin tarihini, doÄŸasını özenle korumamız gerekiyor.”

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 62555 Eklenme Tarihi Tarih: 2010-07-12

Karanlık Kilise
Karanlık Kilise
Karanlık Kilise
Karanlık Kilise
Tokalı Kilise
Tokalı Kilise


    Klasik Keyifler Grubu ve Borusan Quartet Saruhan’da konser verecek

    Ä°talyan RAI-2 TV’de Kapadokya tanıtımı

    Ãœrgüp’te Avrupa Satranç Åžampiyonası

    Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin 10. sayısı çıktı

    Avanos’ta kayadan oyma kültür merkezi

    MustafapaÅŸa’da yeni bir otel: Konak Bezirhane

    Yeni bir Kapadokya kitabı

    Web sitemiz Milliyet Gazetesi’nde tanıtıldı

    4. Uluslararası Fabrikart ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali baÅŸlıyor

    Wedding Turkey 2009 Fuarı baÅŸlıyor

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 sona erdi

    ‘Klasik Keyifler’ Grubu Kapadokya’daydı

    Peribacası Dergisi EMITT Fuarı’nda ücretsiz kitap dağıttı

    Turasan uluslararası ödüllerine yenilerini ekledi

    Yavuz İşçen'den Ankara Kent Yazıları sitesi

    Özel Kapadokya Kültür Müzesi’ne anlamlı ödül

    KMYO öğrencilerine Kapadokyalılık bilinci semineri

    1.Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali Yapıldı

    Uluslararası Aksaray-Güzelyurt DaÄŸ Bisikleti Yarışı yapıldı

    Karlıkevi’nin gelenekselleÅŸen sanat kampı

    Peribacası Dergisi Kanal B’ye konuk oldu

    CCR Hotels’de Soner Arıca konseri

    Kapadokya’da ‘Klasik Keyifler’

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 baÅŸlıyor

    Rehberlerin kaleminden Kapadokya

 1  2  3  4 ... 73 


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 91053480 ziyaretçi
Bugün : 3570 ziyaretçi
Dün : 60386 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 2.48 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com