|
KAPADOKYA'NIN ORGANİK TARIM FİRMALARI Yazan: Ayça Olcaytu İşçen Ocak 2010/Ankara
Dünyada 1930'larda İngiltere'de kontrollü olarak başlayan organik tarım Türkiye'ye ancak 1980'lerin başında geldi. İlk kez Ege Bölgesi'nde başlayan uygulamalar zaman içinde arttı. 2007 yılı verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 93 bin hektarlık alanda organik tarım yapılıyor. 1 Aralık 2004 tarihinde çıkan 5262 sayılı 'Organik Tarım Kanunu' ile yasal bir çerçeveye oturtulan çalışmalar, Tarım Bakanlığı'nın öncülüğünde, çoğunluğu İzmir'de olan kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının denetiminde yürütülüyor. Bir ürünün organik ürün olarak satılabilmesi için bu kuruluşlardan biri tarafından onaylanmış olması ve ambalajında 'Organik Tarım-Türkiye Cumhuriyeti' yazılı logonun bulunması gerekiyor.
Organik tarımın Kapadokya için önemi Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya'da organik tarım çalışmaları oldukça yeni. Bölgede 1994'de başlayan girişimler, butik tarz hizmet veren kaya otellerin çoğalmasıyla 2000'li yıllarda hızlandı. Kapadokya'nın çok özel doğasını, tarihini ve kültürünü tanımak amacıyla bölgeye gelenler, konaklamak için de bölgeye özgü kaya ve kemerli mekanları tercih etmeye başladı. Böylesine 'doğal' bir ortamda sunulacak ürünlerin de doğal olması kaçınılmazdı. Restoranlar da bu gelişime uyarak kullandıkları sebze ve meyveleri yetiştirmeye başladılar. Kapadokya'yı tüm özellikleriyle keşfetmek için gelen bilinçli gezginlerin gün geçtikçe çoğalması bu konudaki talepleri ciddi şekilde arttırdı. Böylece, Kapadokya'nın bereketli topraklarında yetişen organik ürünler bölgedeki bazı otel ve restoranlarda sunulmaya başlandı. Artık ayak sesleri duyulmaya başlanan ekoturizmin gelecekte Kapadokya'nın trendlerinden biri olacağı kuşkusuz.
Not: Bu yazı “Kapadokya YaÅŸam ve Gezi Rehberi-2010” kitabında yayınlanmıştır. Kitabın telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz. www.cappadociaexplorer.com |
|
|
|