KAPADOKYA’NIN DOÄžA SPORLARI FÄ°RMALARI
Yazan: Ayça Olcaytu İşçen Ocak 2010/Ankara
Kapadokya coÄŸrafi konumu, özgün doÄŸası, tarihi ve kültürel zenginlikleri sayesinde kısa zamanda ülkemizin önemli doÄŸa sporları merkezlerinden biri haline geldi. Bölgede adı artık Kapadokya ile anılır hale gelen balon turları ve daÄŸ bisikleti oldukça öne çıkmış durumda. Bunların yanı sıra, atlı safari, trekking, daÄŸcılık, abseiling, kampçılık, karavan kampçılığı, ATV safari, jeep safari, motokros, rafting, kayak, tur kayağı, snowboard, hedikli yürüyüş ve ülkemiz için bir ilk olan cross golf de Kapadokya’da yapılıyor. Bölgede bu etkinlikleri organize eden profesyonel firmalar ve turizm acentaları mevcut. Firmaları bu bölümde, acentaları ise ‘Turizm Acentaları’ bölümümüzde görebilirsiniz.
Balon turları Ãœlkemizde turizm amaçlı yapılan balon turlarının en geliÅŸmiÅŸ olduÄŸu merkez Kapadokya. Kapadokya’da 1989 yılından bu yana hızla geliÅŸen balon turları, 1997’de 1. Dünya Hava Oyunları’nın Kapadokya’da organize edilmesinin ardından yeni bir ivme kazandı. Günümüzde, sayıları her yıl artan balon firmaları sizlere unutamayacağınız bir görsel şölen sunabilmek için adeta yarışıyorlar. Bölgedeki eÅŸsiz doÄŸal güzellikleri kuÅŸbakışı olarak havadan izleyebilmenin keyfine doyum olmadığını söyleyebiliriz.
Balon turu düzenleyen firmalar servis araçlarıyla müşterilerini sabahın erken saatlerinde otellerinden alıyorlar. Balonların şişirilmesini takiben uçuşa başlanıyor. Süresi 45 dakikadan 1.5 saate kadar değişebilen uçuş sonrasında şampanyalı bir kutlama yapılıyor ve katılımcılar otellerine bırakılıyor.
DaÄŸ bisikleti Kapadokya’da öne çıkan bir etkinlik türü de daÄŸ bisikleti. Kapadokya gezileriniz sırasında yollarda, vadilerde, peribacaları arasında daÄŸ bisikleti ile dolaÅŸanları gördüğünüzde sakın ÅŸaşırmayın. DaÄŸ bisikletinin bölgedeki geçmiÅŸi oldukça eskilere dayanıyor. DaÄŸ bisikleti ile 1989’da tanışan bölgede ilk yarışlar 2000 yılında Ãœrgüp’te düzenlendi. 2001 yılından itibaren resmi kategoriye dahil edilen yarışlar sonraki yıllarda gelenekselleÅŸerek günümüze kadar devam etti. Kapadokya, 2007 yılında Avrupa DaÄŸ Bisikleti Åžampiyonası’na da ev sahipliÄŸi yaptı. Göreme’de gerçekleÅŸtirilen ÅŸampiyona, daÄŸ bisikletinde bu ölçekte bir organizasyonun Türkiye’de ilk kez yapılması nedeniyle Türk bisiklet tarihinde önemli bir yere sahip.
Trekking Kapadokya’daki en yaygın etkinlik türünün vadi yürüyüşleri olduÄŸunu söyleyebiliriz. Kalınlığı yer yer 100 metreyi bulan lav katmanları arasında derelerin oyduÄŸu vadiler, trekking sevenlere sunulmuÅŸ birer armaÄŸan gibidir. Gizli kiliseleri, güvercinlikleri, çeÅŸit çeÅŸit meyve aÄŸaçları, birbirinden ilginç kelebekleri, kuÅŸ türleri ve eÅŸsiz doÄŸal güzellikleri ile Kapadokya’da çok sayıda trekking parkuru vardır. Her gün yüzlerce yürüyüşçüyü ağırlayan bu vadileri deneyimli rehberler eÅŸliÄŸinde yürümenizi öneririz.
Kapadokya’da atlı safari
EÄŸer at binmekten hoÅŸlanıyorsanız ya da mutlaka denemem lazım diyorsanız, Pers dilinde adının ‘güzel atlar ülkesi’ olduÄŸu kabul edilen Kapadokya size inanılmaz güzellikteki doÄŸasını açıyor. Ruhunuzu dinlendirmek için bundan daha güzel bir etkinlik olamaz. Atlı safari yapabilmek için at sahibi ya da iyi bir binici olmanız gerekmiyor. Hayatında hiç at binmemiÅŸ kiÅŸiler, bir-iki saatlik bir eÄŸitimden sonra atlı safari turu için hazır hale gelebiliyor. At ve insanın doÄŸa ile uyumlu bir ÅŸekilde gezinti yapmasına dayanan atlı safaride at koÅŸturulmuyor, yürüyüş ÅŸeklinde dolaşılıyor. Etkinlikler genellikle 2-3 saatlik turlar ya da günlük turlar ÅŸeklinde organize ediliyor. Ancak deneyimli binicilerin katıldığı çadır ya da otel konaklamalı üç veya yedi günlük turlar da bulunuyor.
Cross Golf Ä°ndigo Group bünyesindeki Cross Golf Cappadocia firması tarafından 2008 yılında bölgeye kazandırılan cross golf, Türkiye’de ilk kez sahip olduÄŸu benzersiz doÄŸası sayesinde Kapadokya’da oynanmaya baÅŸladı. DoÄŸada hiçbir kalıcı düzenleme yapmayı gerektirmeyen, klasik golfe göre daha taktiÄŸe dayalı ve eÄŸlenceli olan bu oyun, babası sayılan klasik golften kuÅŸkusuz çok ÅŸey alıyor. Karşılıklı saygı, nezaket ve görgü bunların başında geliyor. En büyük farklılık ise mekanda. Tamamen doÄŸal bir ortamda oynanan cross golf’te korumacı yaklaşım önem kazanıyor. Oyun sırasında doÄŸal ortamdaki canlılara ve oluÅŸumlara zarar vermemek ana esas oluyor.
Not: Bu yazı “Kapadokya YaÅŸam ve Gezi Rehberi-2010” kitabında yayınlanmıştır. Kitabın telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz. www.cappadociaexplorer.com |