English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

KAPADOKYA'NIN KUÅžLARI

KAPADOKYA

SINIR TANIMAYAN KANATLI DOSTLARIMIZ

Yazan: Yavuz İşçen
Mayıs 2009

Eşimle birlikte Kapadokya'da dergi yayınlamaya başladığımız 2004 yılından bu yana Kapadokya'nın kuşları ile ilgili bir makale yazmanın hayalini kurduğumuzu söyleyebilirim. Öncelikle belirtmeliyim ki, bu konuda daha önce yapılmış bir araştırma bulunmuyor. Okuduğunuz makale bu konudaki ilk çalışmadır. Okuyucu haklı olarak bu makaleyi yazmak için neden beş yıl beklediğimizi sorabilir. Bu beş yıl boyunca Kapadokya'da yaptığımız her gezide gördüğümüz bütün kuş türlerini not aldık. Bölgede kuşlarla ilgilenen insanlardan bilgi danıştık. Aslında bir dedektif gibi kuşların izini sürdük. Listemize her geçen gün yeni türler eklendi. En önemlisi de bu türleri fotoğraflayabilmekti. Özetle dergimizin bu sayısında beş sayfa ayırdığımız 'Kapadokya'nın Kuşları' dosyasını hazırlamak tam beş yılımızı aldı.

Nevşehir'de kaç kuş türü gözlenebilir?
Kapadokya'daki kuş türlerinin ayrı olarak incelenmesinin Kapadokya gezginlerine yeni bir ufuk açacağını düşünüyoruz. Hatta Kapadokya'ya sadece kuş gözlem için bile gelinebileceği kanısındayız. Kapadokya sınırları içinde değerlendirebileceğimiz, Kayseri Sultansazlığı ve Palas Gölü, Aksaray Eşmekaya Sazlığı ve Tuz Gölü ile Niğde Aladağlar'ın bölgede fazla sayıda kuş türüne ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Bu nedenle Kapadokya'nın kuşları, aslında bir kitabın konusu olabilecek çeşitliktedir. Bizler 'Kapadokya'nın Kuşları' diye yazımıza başlık atmakla birlikte sadece Nevşehir ili sınırları içinde araştırmalarda bulunduk. Yazımızın sonunda Nevşehir'de saptayabildiğimiz 46 kuş türünü bir liste halinde verdik. Kuşkusuz Nevşehir'deki kuş türlerinin tamamı bu kadar değildir. Özellikle bölgedeki baraj gölleri ve diğer sulak alanlarda çalışma yapmadığımızı belirtmemiz gerekiyor. Çalışma yapılan alanlar, ağırlıklı olarak bölgenin trekking parkurları haline gelmiş olan vadileridir. Bizler Nevşehir'deki tür sayısının en az 70 kadar olduğunu düşünüyoruz. Ciddi bir araştırmayla bu sayının daha da artacağı kesindir. Sadece Nevşehir'de rastlanan kuş türü sayısının bazı Avrupa ülkelerinin tür sayısından daha fazla olduğu göz önüne alınırsa, sahip olunan zenginliğin boyutu daha iyi kavranabilir.

Kapadokya'da kuş gözlem turizmi
Bugün Türkiye'de yaklaşık 460 kuş türü gözlenebilmektedir. Bu sayı ile Türkiye, Avrupa kıtasında tür çeşitliliği açısından ikinci büyük ülke konumundadır. Tür sayısındaki bu fazlalık, ülkemizin coğrafi konumundan kaynaklanmaktadır. Ülkemiz, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesişme noktasındadır. Coğrafi konumu gereği kuzey ve güney arasında uzanan önemli göç yollarından çoğu Türkiye üzerinden geçmektedir. Bu nedenle yaz ve kış ayları süresince ülkemizde çeşitli kuş türlerini gözleyebilme olanağı bulunmaktadır. Kuş türlerinin çokluğu, bizleri özellikle sulak alanlarımızı iyi koruma sorumluluğu ile karşı karşıya bırakmaktadır. Kuşlar sağlıklı bir çevrenin en iyi göstergesidir. Nevşehir gibi ülkemizin önemli turizm bölgelerinden birinde kuş türlerini koruyabilmek hatta bölgenin turizm çeşitliliğine kuş gözlem turizmini de dahil edebilmek için oldukça bilinçli davranmamız gerektiği açıktır.

Yazıda kullanılan fotoğrafların alt yazıları

Ak kuyruksallayan/Pied Wagtail: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Ancak bazı bölgelerimizde yaz göçmeni, kış göçmeni ve geçit kuşu olarak da gözlenebilmektedir.
Alakarga/Jay: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Güzel renkleri ile dikkati çeken bu kuşun bir karga türü olduğuna inanmak çoğu insan için kolay olmayabilir. Arıkuşu/Bee Eater: Yurdumuzda yaz göçmeni ve geçit kuşu olarak bulunur. Canlı ve parlak renkleri ile hemen dikkati çeker. Erişkin kuşlarda kuyruğun orta telekleri daha uzun olur.
Büyük baştankara/Great Tit: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Parlak sarı karnı üzerinde gaga altından kuyruk altına kadar uzanan siyah şerit dikkat çekicidir.
Florya/Grenfinch: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir ispinoz türüdür. Yeşil renkli ve ötücü bir kuş olan Florya, ispinoz türleri içinde biraz daha iri yapısı ile dikkati çekmektedir.
Gökkuzgun/Roller: Yurdumuzda yaz göçmeni ve geçit kuşu olarak bulunur. Genel olarak kargaya benzer. Ancak mavi ve parlak renkleriyle hemen ayrılırlar. Sırt kısmı kızıl renklidir.
İbibik/Hoopoe: Yurdumuzda genel olarak yaz göçmeni ve geçit kuşu olarak bulunur. Kızıl-kahverengi gövdesi, siyah-beyaz kanatları, başının üzerindeki ibiği ve ince uzun gagasıyla onu ayırt etmek çok kolaydır.
İspinoz/Chaffinch: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Ancak bazı bölgelerimizde kış göçmeni olarak da gözlenmektedir. Ötücü bir kuş türüdür. Beyaz kanat lekeleri onu diğer ötücülerden ayırmamızı sağlar.
Kara başlı kirazkuşu/Black headed Bunting: Yurdumuzda yaz göçmeni ve geçit kuşu olarak bulunur. Ötücü bir kuş türüdür. Sarı karnı, kızıl sırtı ve siyah başı ile kolayca ayırt edilebilir.
Karatavuk/Blackbird: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Ancak bazı bölgelerimizde kış göçmeni olarak da gözlenmektedir. Erkekleri koyu siyah renkli ve sarı gagalıdır. Dişileri ise koyu kahverengidir.
Kerkenez/Kestrel: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Ancak bazı bölgelerimizde kış göçmeni olarak da gözlenmektedir. Uzun ve sivri kanat uçlarıyla dikkati çeken kerkenezler doğangiller ailesinden yaygın ve küçük bir yırtıcı türüdür.
Ketenkuşu/Linet: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. İspinoz ailesine dahil edilen ötücü kuşlardandır. Erkeklerde alın ve göğüsteki kırmızılık dikkat çekicidir.
Kızılgerdan/Robin: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Ancak bazı bölgelerimizde kış göçmeni ve geçit kuşu olarak da gözlenebilmektedir. Bülbüller ile akrabadır. Yüzü ve göğsündeki kırmızı tüyler nedeniyle hemen ayırt edilebilir.
Kukumav/Little owl: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Baykuşlar ailesine dahil kısa kuyruklu yırtıcı bir kuştur. Çoğu baykuş türünün aksine gündüz de aktiftir.
Leylek/White Stork: Genellikle yaz göçmeni ve geçit kuşu olarak ülkemizde bulunur. Direklere, bacalara yaptığı yuvalarda kur yaparken çıkardığı takırtıları duymayanımız yok gibidir.
Mavi baştankara/Blue Tit: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Böceklerle beslenen küçük ötücülerdendir. Başının üzerindeki, kanat ve kuyruğundaki mavi tüyleri ile hemen dikkati çeker.
Saka/Goldfinch: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. En çok tanınan ötücü ispinoz türlerinden biridir. Başının üzerindeki siyahlık ve yüzündeki kırmızı tüylerden kolaylıkla tatınabilir.
Saksağan/Magpie: Yurdumuzda üreme kaydı bulunan yerli bir kuş türüdür. Siyah-beyaz tüyleri ve uzun kuyruğu ile hemen dikkati çeker. Tüyleri yanar-döner özelliktedir.

NevÅŸehir’in KuÅŸları Listesi

Türkçe Adları

(Turkish Names)

İngilizce Adları

(English Names)

Latince Adları

(Scientific Names)

Ağaç serçesi

Tree Sparrow

Passer montanus

Ak karınlı ebabil

Alpine Swift

Apus melba

Ak kuyruksallayan

Pied Wagtail

Motacilla alba

Alakarga

Jay

Garrulus glandarius

Arıkuşu

Bee Eater

Merops apiaster

Atmaca

Sparrowhawk

Accipiter nisus

Bıldırcın

Quail

Coturnix coturnix

Boğmaklı toygar

Calandra Lark

Melanacorypha calandra

Büyük baştankara

Great Tit

Parus major

Büyük örümcekkuşu

Great Grey Shrike

Lanius excubitor

DaÄŸ ispinozu

Brambling

Fringilla montifringilla

Ebabil

Swift

Apus apus

Florya

Grenfinch

Carduelis chloris

Gökdoğan

Peregrine

Falco peregrinus

Gökkuzgun

Roller

Coracias garrulus

Ä°bibik

Hoopoe

Upopa epops

Ä°spinoz

Chaffinch

Fringilla coelebs

Kara başlı kirazkuşu (çinte)

Black headed Bunting

Emberiza melanocephala

Kara leylek

Black Stork

Ciconia nigra

Karatavuk

Blackbird

Turdus merula

Kaya güvercini

Rock dove

Columba livia

Kaya kartalı

Golden Eagle

Aquila chrysaetos

Kaya sıvacısı

Rock nuthatch

Sitta neumayer

Kerkenez

Kestrel

Falco tinnunculus

KetenkuÅŸu

Linnet

Acanthis cannabina

Kınalı keklik

Chukar

Alectoris chukar

Kırlangıç

Swallow

Hirundo rustica

Kızıl şahin

Long legged Buzzard

Buteo rufinus

Kızılgerdan

Robin

Erithacus rubecula

Kukumav

Little owl

Athene noctua

Kumru

Collared Dove

Streptopelia decaocto

Küçük Kerkenez

Lesser Kestrel

Falco naumanni

Leş kargası

Carrion Crow

Corvus corone

Leylek

White Stork

Ciconia ciconia

Mavi BaÅŸtankara

Blue Tit

Parus cyaneus

Saka

Goldfinch

Carduelis carduelis

SaksaÄŸan

Magpie

Pica pica

Sarı kirazkuşu (çinte)

Yellowhammer

Emberiza citrinella

Sarı kuyruksallayan

Yellow Wagtail

Motacilla flava

Serçe

House Sparrow

Passer domesticus

Sığırcık

Starling

Sturnus vulgaris

Åžahin

Buzzard

Buteo buteo

Tahtalı güvercin

Woodpigeon

Columba palumbus

Taşkızılı

Rock Thrush

Monticola saxatilis

Tepeli toygar

Crested Lark

Galerida cristata

Ãœveyik

Turtle Dove

Streptopelia turtur

Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin Mayıs 2009 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz.
www.cappadociaexplorer.com

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 11162 Eklenme Tarihi Tarih: 2009-06-18

Kara başlı Kirazkuşu
Kara başlı Kirazkuşu
Mavi BaÅŸtankara
Mavi BaÅŸtankara
Keten KuÅŸu
Keten KuÅŸu
Ä°bibik
Ä°bibik
Ak kuyruksallayan
Ak kuyruksallayan
Alakarga
Alakarga
Leylek
Leylek
SaksaÄŸan
SaksaÄŸan
Karatavuk
Karatavuk


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90516603 ziyaretçi
Bugün : 10283 ziyaretçi
Dün : 61859 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 5.42 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com