English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

KILIÇLAR VADİSİ YÜRÜYÜŞÜ

KILIÇLAR VADİSİ YÜRÜYÜŞÜ

GÜNEŞLİ BİR KIŞ GÜNÜNDE KILIÇLAR VADİSİ

Yazan: Ayça Olcaytu İşçen
Mayıs 2009

Kılıçlar Vadisi'ni önünden yüzlerce kere geçtiğimiz halde hep yetişilecek randevular, programlanmış geziler bizi beklediği için bir türlü yürüyememiştik. Soğuk ama güneşli bir kış günü, yine önünden geçip gidecekken, arabayı aniden durdurup fotoğraf makinelerimizi boynumuza astık ve patikaya giriverdik. İçimizden yükselen sese uymanın ödülünü fazlasıyla aldığımız yürüyüşümüzün keyfini sizlerle paylaşmak istedik.

Kılıçlar Vadisi'ne Göreme Açık Hava Müzesi'nin altındaki büyük otoparkın karşısındaki tabelayla iÅŸaretlenmiÅŸ patikadan giriliyor. Yavuzla birlikte vadiye girdiÄŸimizde öğleden sonraydı ve kış günlerinin en kısalarından birini yaÅŸadığımız için ne kadarını yürüyebileceÄŸimizi kestiremiyorduk. Buna raÄŸmen içimizden hiç de acele etmek gelmiyor, vadinin daha en başından bize sunduÄŸu güzellikleri içimize çekerek ilerliyorduk. Önümüzde yürüyen ve tam donanımlı fotoÄŸraf makinelerinin hakkını verircesine her adımda durup deklanşörlerine basan Ä°spanyol çiftin özeni bizi bu konuda daha da yüreklendirdi. Ãœstüne bir de gökyüzünde aniden balonlar belirmesin mi? Kapadokya'da balonların öğleden sonra uçmaları sık görülmediÄŸi için bu duruma tanıklık etmek bizi daha da neÅŸelendirdi. Bize dokunacakmış kadar yaklaÅŸan balonları mı, güzellikleriyle mest eden kırgıbayırları mı yoksa ilginç süslemeleriyle güvercinlikleri mi izlesek ÅŸaşırdık. Vadideki Meryem Ana Kilisesi ve Kılıçlar Kilisesi'ni bulma isteÄŸimiz de kuvvetliydi. O kısacık zaman diliminde istediklerimizin neredeyse tümünü büyük bir keyifle gerçekleÅŸtirdik. Sadece Meryem Ana Kilisesi'ni aramaya vakit kalmadı; onu da daha sonra karlı bir kış gününde bularak muradımıza erdik.  
Kılıçlar Vadisi'ne girip patikaları takip ettiğinizde yaklaşık 3 km sonra sağda Meskendir Vadisi ile birleşiyorsunuz. Bu noktadan sonra yürüyüşe yaklaşık 2 km daha devam ederseniz Çavuşin Köyü'ne geliyorsunuz. Vadinin tamamını yürümek istemiyorsanız patikaya girdiğiniz noktadan yaklaşık 2 km sonra sola ayrılan toprak yolu takip ettiğinizde Göreme-Avanos asfaltına çıkıyorsunuz. Göreme'ye dönmek için asfaltı takiben yaklaşık 2 km'lik bir yürüyüş yapmanız gerekiyor.
Vadiye Kılıçlar Deresi yatağını takip ederek girmek de mümkün. Bunun için Ortahisar-Göreme yolunda, Göreme Açık Hava Müzesi'ne inmeden sağınızda kalacak son tepede durmak ve virajdan başlayan patikayı takip etmek gerekiyor. Vadiye adını veren ve yılın büyük bölümünde kuru olan Kılıçlar Deresi yatağını izlerseniz küçük bir kanyona ulaşıyorsunuz. Kanyona girdiğinizde bir süre sonra patika yaklaşık 4 metrelik dik bir set yapıyor. Bu nedenle geri dönüp yukarıdan dolaşarak vadiye inmeniz gerekiyor.

Meryem Ana Kilisesi
Tokalı Kilise'nin biraz aşağısından ayrılan patika takip edilerek kiliseye ulaşılabilir. Ana yoldan yaklaşık 250 m kadar ileridedir. Kılıçlar Kuşluk Kilisesi adıyla da bilinmektedir. Kılıçlar Vadisi'ne hakim bir konumdadır. Kiliseye 5 m kadar devam eden dar bir geçitten geçilerek girilmektedir. Değişik bir mimari yapısı vardır. Dikdörtgen planlı ve üç apsisli olarak yapılmıştır. Sağ apsis erozyonun etkisi ile yıkılmış durumdadır. Kilise adını, farklı yerlerinde tekrarlanan Meryem Ana fresklerinden alır. Kilisedeki fresklerde Beytüllahim'e yolculuk, doğum, vaftiz, İsa çarmıhta, Pantrokrator İsa, deesis, Meryem'in ölümü gibi konular izlenebilir. Kilisede ayrıca soldaki apsis üzerinde Kapadokya'nın üç büyük azizinden biri olarak kabul edilen Aziz Basileos'un tasviri vardır. Freskleri 11 yy'a tarihlenen kilise, yıkılma tehlikesi nedeniyle ziyarete kapalıdır.

Kılıçlar Kilisesi
İsmini içinde bulunduğu vadiden almaktadır. Göreme Açık Hava Müzesi'nden Göreme'ye giden yolun sağ tarafındadır. Müze girişinin yaklaşık 600 m kadar kuzeydoğusuna düşmektedir. Kapalı Yunan haçı biçiminde, üç apsisli olarak yapılmış olan kilisede, dört sütunun taşıdığı küçük bir kubbe bulunmaktadır. Oldukça zengin freskleri bulunan kilisede müjde, su deneyi, İsa'nın çocukluğu, Doğulu 3 bilge kahin kralın İsa'ya secde etmesi, Mısır'a yolculuk, İsa'nın tapınağa tanıştırılması, İsa'nın mucizeleri, son akşam yemeği, İsa Pilatus'un karşısında, İsa çarmıhta, İsa'nın göğe yükselişi ve Meryem'in ölümü gibi İncil'den alınma sahneler görülebilir. Kilisenin freskleri 9-10. yy'a tarihlenmektedir. Restorasyon çalışmaları devam eden kilise ziyarete kapalıdır.

Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin Mayıs 2009 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz.
www.cappadociaexplorer.com

 

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 7991 Eklenme Tarihi Tarih: 2009-06-18


Kılıçlar Kilisesi girişi
Kılıçlar Kilisesi girişi
Kılıçlar Kilisesi
Kılıçlar Kilisesi
Meryemana Kilisesi
Meryemana Kilisesi

Güvercinlik
Güvercinlik


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90586688 ziyaretçi
Bugün : 22423 ziyaretçi
Dün : 57944 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.47 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com