SKÅL KAPADOKYA KULÜBÜ BAŞKANI Y. MURAT ÖZGÜÇ:
“DÜNYA KAPADOKYA’YI BİLMİYOR”
Röportaj: Ayça Olcaytu İşçen
Mayıs 2009
Bu yıl 75. kuruluş yıldönümünü kutlayan Skål, 89 ülkedeki 480 kulüp ve 22 bin üyesiyle dünyanın turizm alanındaki en büyük sivil toplum kuruluşu. Skål’ın Türkiye’deki temsilcilerinden biri olan Skål Kapadokya’nın başkanı Y. Murat Özgüç’e kulübün hizmetlerini ve hedeflerini sorduk.
Dünya turizm liderlerinin küresel turizmi ve arkadaşlığı yaymaya çalıştığı profesyonel bir kuruluş olarak tanımlanan Skål, Florimond Volekaert ve turizmci arkadaşları tarafından 1932 yılında Paris’te kurulmuş, 1934’de ise uluslararası niteliğe sahip olmuş. Üyelik için turizm alanındaki üst düzey yöneticilerin başvurabildiği Skål’ın merkezi İspanya/Torremolinos’da.
Skål’ın Türkiye’deki örgütlenişi ise 1956 yılına rastlıyor. İstanbul Kulübü’nün açılışıyla kurulan Skål Türkiye çatısı altında bugün 14 kulüp ve yaklaşık 900 üye bulunuyor (Kapadokya, Fethiye, Bursa, Alanya, Çukurova, Denizli, Kuşadası, Marmaris, İzmir, Bodrum, Ankara, Antalya, İstanbul, Marmara). 27 aktif üyesiyle Skål Türkiye’nin en küçük 3. kulübü olan Skål Kapadokya ise kurulduğu 2000 yılından bu yana bölge turizmine katkı sağlıyor.
Peribacası Dergisi: Dünya turizmine yön veren uluslararası bir kuruluşun Türkiye’deki temsilcilerinden olmanın önemi neler sizce?
Y. Murat Özgüç: Öncelikle, Skål üyesi olabilmek için belli etik değerleri taşıyor olmanız, bu etik değerlere inanıyor ve uyguluyor olmanız önemli. Girerken ettiğiniz yeminle belli bir ilkeler bütününün altına imzanızı atıyor, kendi alanında tek olan bir ailenin üyesi, büyük bir zincirin halkası oluyorsunuz. Skål, insanların iş yapmasını teşvik etmek, önüne yeni ürünler, şanslar koymak için kurulan bir kulüp olmasına rağmen zamanla iş konuşmak ayıplanır duruma gelmiş. Sosyal amaçlar ön plana çıkmış. Oysa, “Dostlarla iş yapmanın zevkine varın!” diye değişmeyen bir sloganı var. Benim kazandıracak 1 liram varsa onu bir turizm profesyoneline, belli bir ilkeler bütününün altına imza atmış kulüp üyesi arkadaşıma kazandırmam çok mantıklı. Bu şekilde o ilkeleri sürekli hale getirmiş de oluyorsunuz. İş size geldiyse biraz da bu yüzden gelmiştir. Başkanlığım, dünya Skål’ında bir hareketlenme ihtiyacının duyulduğu ve bu ana sloganın yeniden önem kazandığı bir döneme rastladı.
Peribacası D.: Siz Skål Kapadokya’ya 2005 yılında üye, 2007’de de başkan oldunuz. İkinci kez başkanlığa seçilmiş ve 2011’e kadar bu görevi devam ettirecek bir Skål olarak bölge turizmi ile ilgili yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?
Y. Murat Ö.: Toplantılarımızda öncelikle bölgede şimdiye dek yapılanları ve yapılması gerekenleri konuşup fikirler ürettik. Milli komite toplantılarına ve Türkiye dışındaki organizasyonlara daha önceki dönemlerde olmadığı kadar sıklıkla katıldık. Skålla ilgili bize gelen tüm haberleri paylaştık. Skål Kapadokya Türkiye’de bilinen, kendinden söz ettiren, aktif bir kulüp olarak anılmaya başlandı. Nihayet bir şeyler yapılmalı noktasına gelindiğinde de fikirler projelere dönüşüp uygulanmaya başladı.
Peribacası D.: İlk projelerden biri Uluslararası Skål’ın Antalya’da yapılan 2007 yılı Dünya Kongresi’ne katılımdı sanırım.
Y. Murat Ö.: Evet, güzel bir başlangıç, ciddi bir milattı. Kulübümüzün ve Türkiye Skål’ın ivmesi bu kongreyle başladı denebilir. 2007’de Skål Kapadokya 23 üyeliydi ve üyelerin 11’i bu kongreye katıldı. Hem bir dünya kongresi gördük, hem de Kapadokya’nın tanıtımı ile ilgili bir adım ileride yapılabileceklere baktık. Çünkü Kapadokya’yı tanıtma zorunluluğunun bilincindeyiz. Turizmcilerin veya yöneticilerin en büyük yanılgısı Kapadokya’nın dünyada tanındığını sanmak. Muhteşem bir yerde yaşıyoruz, dünya harikası bir yerdeyiz, burası Kapadokya, dünyada eşi benzeri yok. Doğru ama yanlış olan bir şey var, dünya Kapadokya’yı bilmiyor. Hatta turizmcilerimiz bilmiyor. Kendimizi kandırmaktan vazgeçmemiz gerekiyor artık. Eyfel Kulesi’ne yılda 20 milyon kişi çıkarken Göreme Açıkhava Müzesi’ni bir milyon kişi bile ziyaret etmiyorsa ciddi bir tanıtım sıkıntısı var demektir. Kulüp olarak Antalya’daki kongrede stand aldık, bölgemizi, firmalarımızı tanıttık. Toplantılar sırasında da sürekli kendimizi gösterecek etkinlikler yaptık. Kapadokya’yı anlattıkça insanlardaki ilgiyi gördük.
Peribacası D.: Kapadokya’yı tanıttığınız insanların dünyanın üst düzey turizm profesyoneli olması ve onların bile Kapadokya ile yeni karşılaşıyor olmaları ilginç.
Y. Murat Ö.: Evet, çarpıcı nokta bu zaten. Kongre öncesi yaklaşık 250-300 kadar yabancı delegasyon aileleriyle Kapadokya’dan geçtikleri için onlarla görüşme şansımız olmuştu. Bu insanları burada görmenin artısını, Skål’ın büyük bir aile olduğunu biz Antalya’da fark ettik. Neden biliyor musunuz? Kapadokya’da tanıdığımız insanlarla çok samimi bir şekilde, sarılarak, ön isimlerimizle seslenerek Antalya’da tekrar buluştuk. Görülmeye değer bir dostluk vardı. O gün orada bizi din, dil, ırk ayrımı olmaksızın içten bir şekilde birleştiren Skål’dı. Hepimiz Skål bayrağı altında buluşup ilişkilerimizi geliştirdik.
Peribacası D.: Peki Kapadokya’nın tanıtımı için daha farklı planlarınız var mı?
Y. Murat Ö.: Kapadokya’yı başlı başına bir destinasyon olarak görüyor ve bu şekilde pazarlamayı doğru buluyoruz. Toplantılarımızdan birinde bölgeyi tanıtan bir kitap yapma fikri çıktı ve bir ay gibi kısa bir sürede “Destination Cappadocia” isimli kitabımız basılarak çeşitli ulusal ve uluslararası fuarlarda dağıtıldı. Bu kapsamda planladığımız çalışmalarda Skål Kapadokya’ya üye olsun olmasın, değerlerimize sahip çıkacak herkesi görmek istiyoruz.
“Hedefimiz bir dünya kongresine ev sahipliği yapmak”
Peribacası D.: Skål Kapadokya olarak diğer hedefleriniz neler?
Y. Murat Ö.: Kapadokya’nın tanıtımında Skål’ın sürekli ve etkin rolünün devamını sağlamak istiyoruz. Bu kapsamda 2009 içinde bir milli komite toplantısı yapacağız. Uluslararası Skål’ın üst düzey yönetiminden 9 kişiyi geçtiğimiz şubat ayında ağırladık. Dünya Başkanımız Hülya Aslantaş ve eşinin yanı sıra Brezilya, Avustralya, Danimarka, Almanya, Fransa, İngiltere, Hırvatistan’dan konuklarımız oldu. Aralarında iki başkan yardımcısı ve geleceğin iki dünya başkanı da vardı. Gelenlerin neredeyse tamamı Kapadokya’yı ilk kez gördü. İki gün kalan konuklarımızı tamamen sponsorluklarla ağırladık. CCR Hotels’de konakladılar. Şömine Restaurant, Evranos Restaurant ve Culture Museum Restaurant yemekleri karşıladı. Şarap rehberi arkadaşımız Murat Yankı rehberliğini yaptı; Kocabağ ve Turasan güzel şarapların tadılmasını sağladı. Gurur duyarak söylüyorum; buradan gitmek istemediler. Uzun sohbetler edildi, arkadaşlar arasında nasıl iş geliştirilebileceği konuşuldu ve iş imkanları da doğdu. Şu anda Danimarka’dan İstanbul-Kapadokya bağlantılı bir program üzerinde çalışıyorum. Aslında etkilerini bugün görelim diye yaptığımız bir şey değildi. Öncelikle prestijdi; dünyanın en büyük turizm sivil toplum kuruluşunun en başındaki bir Türk turizmcisine, Hülya başkanımıza destek vermekti. Türkiye ilk kez başkanlık düzeyinde, üstelik bir kadın tarafından temsil ediliyor. Bununla beraber zaten başkanımız da ülkesini tanıtmak istediği için onun yanında, o rüzgarla biz de çalışıyoruz. Bu gezide ayrıca 2010 yılı direktörler toplantısının Kapadokya’da yapılması gündeme geldi. Böyle büyük bir hedefi Kapadokya için koymak istiyorum. Sonraki hedefim ise bir dünya kongresini Kapadokya’da yapmak. Skål Kapadokya’nın beş-on yıllık süreç içindeki büyük hedefi budur; bir dünya kongresine ev sahipliği yapmak ve yaklaşık 1500 turizm profesyonelini Kapadokya’ya getirmek.
Peribacası D.: Gerçekten büyük hedefler. Bu tür organizasyonların bütçesi nasıl karşılanıyor?
Y. Murat Ö.: Kapadokya’daki dünya icra komitesi toplantısının sonucuna bakacak olursak, 2010’da 80 kişilik bir direktörler grubunun Kapadokya’ya gelmesinin muhtemel olması, kulübümüz ve Kapadokya için bence çok önemli. Bütçe meselesine gelince; bu tür organizasyonları kulüp bütçesiyle karşılamak imkansız. Dünya kongrelerinde merkezin bir katkısı var, ayrıca katılanlar ücretlerini ödüyorlar ve sponsor firmalar da bulunuyor.
Peribacası D.: Sizin bir de Kapadokya envanteri çalışmanız var. Bunun amacı neydi?
Y. Murat Ö.: Amacımız Skål’ı etkileyici bir yoldan tanıtmak, anlatmaktı. Bugün bir valiyle ya da gazeteciyle görüşecekseniz ve Skål’ı bilmiyorlarsa şunu söylemek etkileyicidir: Kapadokya Skål üyelerinin yönettiği, sahip olduğu otellerin toplam oda sayısı şu, hizmet kapasitesi şu miktar, istihdamı şu kadar. Özetle işin ciddiyetini hissettirmenin bir yolu olarak tasarladık. Ayrıca, az önce konuştuğumuz organizasyonlara sponsor bulma gerekliliği için de faydası dokunabilir. Envanter çalışması gücümüzü anlatması bakımından etkileyici olacaktır.
Ayrıntılı bilgi: www.skal.org www.skalturkey.com
Not: Bu yazı Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin Mayıs 2009 sayısında yayınlanmıştır. Derginin telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir şekilde kopyalanamaz.
www.cappadociaexplorer.com