English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

Ürgüp’teki Büyük Otel’in onarımında kriz

Ürgüp’teki Büyük Otel’in onarımında kriz

Ürgüp merkezindeki “Büyük Otel” binasının Ürgüp Belediyesi tarafından Temmuz 2014’te yapılan 15 yıllığına kiralama ihalesini kazanıp onarım ve tadilat işlerine başlayan Dorak Holding’in, geçtiğimiz günlerde sözleşmenin feshiyle ilgili yaptığı basın açıklamasına Ürgüp Belediyesi avukatı aracılığıyla yanıt verdi.

Dorak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Körükçü açıklamasında, 5 yıldızlı bir otel yapmak için kiraladıkları binanın A Blok kısmında onarım sırasında çökme ve kaymalar meydana gelmesi sonrasında çalışmanın durdurulup binanın mühürlendiğini ve mahkeme kanalıyla tespitler yaptırılıp bilirkişi raporları alındığını söyledi. Bilirkişi raporunda “Binanın A Blok yapısının kullanımı güvenli olmayıp güçlendirilmesi de statik olarak uygun değildir” cümlesinin yer aldığını ve söz konusu bölümün yıkılıp yeniden yapılmasının tek çare olarak gösterildiğini belirten Körükçü, raporda çökmeye neden olan faktörlerin şöyle sıralandığını söyledi:

1) Yapıya sonradan iki yığma kat ilave edilmesi ve taşıyıcı sistem teşkilinin uygun olmaması (yığma + betonarmeden oluşan karma bina)

2) Taş kaplanarak aşırı yükleme yapılması

3) Enine donatı çaplarının çok ince kalması

“Bize teslim edilen binanın çürük ve özürlü olduğu anlaşıldı”

Körükçü, “Özetle, bize ihale edilen binanın, bilirkişilerin yaptıkları tespitler göz önüne alındığında çürük ve özürlü olduğu anlaşılmaktadır” diyerek açıklamasına şöyle devam etti:

“Raporda tarafımızca bir duvarın kaldırılmış olmasının ve bodrum katta kapı üzeri hatılların 10 cm tıraşlanmasının, hasarın gelişmesinde tetikleyici rol oynadığı ifadesi yer almakta ise de bu değerlendirmeye itiraz ediyoruz. Zira bahsi geçen duvarın yerine çelik konstrüksiyon yapılarak mukavemeti daha da arttırılmıştır. Bu duvarın statik yönden taşıyıcı vasfı da yoktur. Ayrıca binada bize teslim edilmeden önce belediye tarafından benzer şekilde kaldırılmış duvarları da gösterebiliriz.

Bilirkişi raporuna rağmen tarafımızca bir duvarın alınmış olması binanın çökmesinde neredeyse tek sebep olarak görülmektedir. Belediye, kendisi tarafından adeta kaçak olarak ilave yapılmış iki katı, taş kaplama yapmak suretiyle binanın yükünü arttırmış olmasını, yığma + betonarme yapının inşaat tekniğine aykırı oluşunu, demir ve beton malzemenin karot alınamayacak kadar yetersiz kullanılmasını görmezden gelmekte ısrar etmiştir.

Tüm bu incelemeler yapılırken başka gerçekleri de öğrendik. Belediye Başkanı Bekir Ödemiş döneminde bir hayırseverin kiraladığımız binada yüksekokul açmak istemesi üzerine binanın yeterli dayanımda olmadığı tespit edilmiş ve hayırsever kendi adına bir başka yerde bina yaptırmak zorunda kalmıştır. 1960 yılında yapılmış bu binanın gerek Ürgüp halkı arasında bilindiği şekliyle ve gerekse bilirkişi raporlarıyla kesinleştiği biçimiyle ekonomik ömrünü doldurmuş bir bina olarak ihale edildiği açıktır.”

“Belediye tekliflerimizi kabul etmedi”

Körükçü, bunun giderilmesi için söz konusu bölümü yıkıp yeniden yapmayı ve giderin kira sözleşmesi süresine eklenmesini belediyeye teklif ettiklerini, ancak kabul edilmediğini söyledi. Belediyenin “süre ilavesinin ihale mevzuatına aykırılığı” nedeniyle buna hayır dediğini söyleyen Körükçü, “Çok cazip ve reddedilmesi zor yeni bir teklif getirdik; ‘yıkım ve yapımını gene şirketimiz tamamlasın, harcama bedeli kiradan düşülsün. İlave süre istemiyoruz’ dedik. Bu teklifimiz belediye meclisine taşındı ve oy birliği ile reddedildi. Bu süreçte Ürgüplü Sayın Milletvekilimizin olumlu girişimleri de belediye tarafından maalesef dikkate alınmamıştır.” dedi.

“Sözleşmeyi feshediyoruz”

Yaptıkları yatırım çerçevesinde 10 milyon TL’nin üzerinde para harcadıklarını belirten Körükçü, “Bu şartlar altında yatırıma devam etme ve bu belediye ile birlikte yürüme imkanımız kalmadığından kira sözleşmesini feshetmekten başka çare bırakılmamıştır. Bu binayı kiralamış ve yatırım yapmış olmaktan dolayı uğradığımız zararın tazmini için de yargı yoluna gidiyoruz.” dedi.

Ürgüp Belediyesi: “Firma, aldığı basit onarım izni dışına çıkarak binamıza zarar verdi”

Ürgüp Belediyesi ise, Dorak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Körükçü’nün yaptığı açıklamaya avukatları Mehmet Yücel aracılığıyla şöyle cevap verdi:

“Belediyemiz mülkiyetinde olan otelimizin işletme hakkı 2014 yılında yapılan ihale ile Dorak Holding bünyesinde bulunan Tan Turizm A.Ş.’ye 15 yıllığına kiralanmıştır.

Yapılan ihaleye müteakip karşılıklı imzalanan kira sözleşmesinin bağlayıcı hükümlerine rağmen ilgili firma aldığı basit onarım izni dışına çıkarak binamıza zarar vermiş ve binamızın ilk yapılan bloğunun taşıyıcıları ile oynayarak binamızı teslim aldığı mevcut durumdan bugünkü içine girilemez haline getirmiştir.

Åžirketin vaki  bildirim ve talepleri belediyemizi ve Ãœrgüp’ün deÄŸerini hep sanık sandalyesine oturtan talepler olmuÅŸtur. Bu talepler Belediyemizce kabulü mümkün olmayan taleplerdir. Nitekim, bu talepler Belediye meclisimizde deÄŸerlendirilmiÅŸ ve Ak Partili, MHPÂ’li ve CHPÂ’li 15 deÄŸerli Meclis Ãœyesinin oyları ile OYBÄ°RLİĞİ ÅŸeklinde reddedilmiÅŸtir.

İhaleden sonra yapılan sözleşme, Dorak’a bağlı Tan Turizm tarafından tek taraflı olarak mesnetsiz ve hakkaniyet ölçülerine uymayacak bir şekilde bozulmuştur. Yani projenin kaçan tarafı belediyemiz değil, talihsiz açıklamayı yapan taraftır.

Hiçbir kişi ve kuruluşun menfaati ve isteğine uygun talep Ürgüp Belediyesinin seçilmiş meclisinin talebi ve Ürgüp Halkının âli menfaatinden üstün değildir.

Konu hukuk zeminine taşınmıştır. Biz Belediye olarak haklı davamızdan geri adım atmadık, atmayacağız. Ancak şirket yetkilisi şahsın talihsiz açıklamaları halkımız tarafından komik ve algı oluşturma operasyonu olarak değerlendirilmiş ve Sayın Milletvekilimizin konuya müdahilmiş gibi gösterilmesi şaşkınlıkla karşılanarak manidar bulunmuştur.

Zamansız ve talihsiz açıklamayı şiddetle reddediyor, konunun değerlendirilmesini şaşmaz yargı kararına ve halkımızın derin sağduyulu vicdanına havale ediyoruz.

Bu konu ile ilgili gerekli teknik açıklamaları konu yargıda oluşu sebebi ile daha etraflı paylaşmak hukuka saygı anlayışımıza uygun görülmemiştir.”

Ürgüp Büyük Otel

1960Â’lı yıllarda “Tusan Otel”, 1970-1988 yılları arasında Saffet YataÄŸan tarafından “Büyük Otel”, 1990Â’lı yıllarda “Büyük Almira Otel” adıyla iÅŸletilen otel, kimi dönemlerde boÅŸ kalmış, 2009 yılından itibaren yine “Büyük Otel” olarak, 101 oda ve 228 yatak kapasitesiyle hizmete devam etmiÅŸti.   

Büyük Otel binası, Nisan 2014Â’te Ãœrgüp Belediyesi tarafından teslim alınmış,  belediye, konuyla ilgili açıklamayı Â“Mülkiyeti belediyemize ait olan, ÅŸehir merkezindeki özel konumu ile Ãœrgüp'ün önemli deÄŸerlerinden Büyük Otel, mahkeme kararının kesinleÅŸmesi ile özel sektörden tahliye edilerek belediyemiz tarafından yeniden teslim alındı” sözleriyle yapmıştı. 

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 40690 Eklenme Tarihi Tarih: 2016-09-12





    Klasik Keyifler Grubu ve Borusan Quartet Saruhan’da konser verecek

    Ä°talyan RAI-2 TV’de Kapadokya tanıtımı

    Ãœrgüp’te Avrupa Satranç Åžampiyonası

    Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin 10. sayısı çıktı

    Avanos’ta kayadan oyma kültür merkezi

    MustafapaÅŸa’da yeni bir otel: Konak Bezirhane

    Yeni bir Kapadokya kitabı

    Web sitemiz Milliyet Gazetesi’nde tanıtıldı

    4. Uluslararası Fabrikart ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali baÅŸlıyor

    Wedding Turkey 2009 Fuarı baÅŸlıyor

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 sona erdi

    ‘Klasik Keyifler’ Grubu Kapadokya’daydı

    Peribacası Dergisi EMITT Fuarı’nda ücretsiz kitap dağıttı

    Turasan uluslararası ödüllerine yenilerini ekledi

    Yavuz İşçen'den Ankara Kent Yazıları sitesi

    Özel Kapadokya Kültür Müzesi’ne anlamlı ödül

    KMYO öğrencilerine Kapadokyalılık bilinci semineri

    1.Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali Yapıldı

    Uluslararası Aksaray-Güzelyurt DaÄŸ Bisikleti Yarışı yapıldı

    Karlıkevi’nin gelenekselleÅŸen sanat kampı

    Peribacası Dergisi Kanal B’ye konuk oldu

    CCR Hotels’de Soner Arıca konseri

    Kapadokya’da ‘Klasik Keyifler’

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 baÅŸlıyor

    Rehberlerin kaleminden Kapadokya

 1  2  3  4 ... 73 


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90607233 ziyaretçi
Bugün : 42968 ziyaretçi
Dün : 57944 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.42 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com