English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

Mimarlar Odası Ankara Şubesi: “Nevşehir’de tarih zarar görüyor”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi: “Nevşehir’de  tarih zarar görüyor”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, 03 Şubat 2016 günü yaptıkları basın toplantısında Nevşehir’in tarihinin zarar gördüğünü söyleyerek Nevşehir Belediyesi’nin uygulamalarına tepki gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya, “10 Ocak’ta Nevşehir’de tüm yönetim kurulumuzla alanda tespit gezisi yaptık. Son dönemlerde uygulanan politikalarla bölgenin tahribinin gittikçe arttığını gördük. Nevşehir Uçhisar’da Arinna Otel’e dava açmıştık ve kazandık. Buna rağmen Arinna Otel bitirildi. Hemen yanı başındaki CCR Otel’e açtığımız davayı biliyorsunuz. Oteller tarihi dokuya zarar verdi. UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmış bir bölgeden bahsediyoruz. Ürgüp’te Kayakapı olarak adlandırılan bölgede buradaki mağaralarda restorasyon çalışmaları yapılırken ortaya duvarlar çıktığını görüyoruz. Sözde tüm projeler Koruma Kurulu’ndan geçirilmiş, ancak bu büyük duvar perdelerle tarihi bölgeye zarar vermiş durumdalar” dedi.

“NevÅŸehir BelediyesiÂ’nin  tarihe bakış açısı enkaz”

Nevşehir Kalesi’nin ise Nevşehir Belediyesi’ne devredildiğini söyleyen Kaya sözlerine şöyle devam etti:

“Nevşehir Kalesi’nin olduğu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmayı belediyeye devretmiş durumda. Alanda yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında belediye burada 11 tane tescilli yapıyı yıkmış durumda. 11 tane tescilli tarihi yapı artık yok. Belediyeye tabakalı veya tabakasız kazı var mı diye resmi yazı ile sorduk. Bilindiği gibi tabakasız kazı, tek dönemde yerleşmiş ve başka yerleşim yeri olmayan yerlerde yapılan kazıdır; bir katmanı olan kazıya deniyorken, tabakalı kazı ise birkaç katmanı olan kazıdır. Bilimsel kriterlere göre çalışma yürütüldüğünü söyleyen Nevşehir Belediyesi tabakalı ya da tabakasız kazı yapılmadığını alanda temizlik yapıldığını söylüyor. Belediye tarihe bakış açısını enkaz olarak değerlendiriyor. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na yapılan çalışma hakkında bilgi verdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Belediye yetkilileri ve Koruma Bölge Kurulu hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu kadar önemli bir bölge nasıl oluyor da Kültür Bakanlığı tarafından yerel belediyeye devrediliyor bunu da anlamış değiliz. Belediye Başkanı Twitter’dan freskler paylaşıp, tarihe yön verecek freskler bulduğunu söylüyor ama bakanlık bölgede ne yapıyor, bunun envanterine ilişkin çalışma yapıldı mı? Tutanak tutuldu mu? Hiçbir bilgi yok.”

“Kepçe ve kamyonlarla girip tarih diye bir şey bırakmamışlar”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Üyesi Redife Kolçak ise Nevşehir Kalesi ve çevresinde yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:

“NevÅŸehir ilinde 3000 yıllık yerleÅŸim tarihi bulunan alanda sadece kale yapısının 1. derece arkeolojik sit; ancak yakın  çevresinin bir koruma statüsü bu güne kadar olmamış. Ancak durum açık; kamuoyundan tepki almamak için önce kentsel dönüşüm alanı ilan ediyorlar, arkasından da Koruma Kurulu 3. derece sit ilan ediyor. Sonra ironik bir adım atılıyor ve NevÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı bir ihaleye çıkıyor. Ä°halenin adı ‘tünel ve kaya oyuklarının temizlenmesiÂ’. Dikkat çekici diÄŸer bir konu ise ÅŸu: 2863 sayılı yasanın 12. maddesinde kültürel varlığa belediyeler bakım yapmak istediÄŸinde emlak vergisi üzerinden yüzde 10 kaynak alıyormuÅŸ; bu oldukça yüksek bir pay. Böylesi bir pay mıdır, bu kadar rahatlıkla temizlik adı altında binlerce yıllık tarihimizi, kültür topraklarımızı enkaz deÄŸeri üzerinden tarifleyebilmek? Kepçe ve kamyonlarla girip tarih diye bir ÅŸey bırakmamışlar. Ä°hale teknik ÅŸartnamesini görmek istiyoruz, ‘bilimsel kriterler dikkate alınarak, arkeolojik verilerle temizlik yapılması amaçlanmıştırÂ’ deniyor. Soruyoruz, alanda tabakalı ya da tabakasız kazı mı yaptınız, hayır cevabı geliyor.

Belediye Başkanı bu ara telaşlı belli. Bir kaşif edası ile her gün tweet atıyor; fresk fotoğrafları paylaşıyor, yeni bulunan bir kiliseden bahsediyor. ‘Hıristiyan alemini heyecanlandıracak keşif’ diyerek Twitter’dan kilise fresk görselleri atan belediye başkanı burada kazı yapmadığını söylüyor hala. Çünkü kazı derse işin içine Kültür ve Turizm Bakanlığı girecek. Belediye başkanının bu telaşı, acaba yasalara aykırı bir işlem tesis etmekten mi kaynaklı diyoruz?

“Bakanlığın görevden aldığı Koruma Kurulu eski müdürü Mevlüt Coşkun temizlik ihalesinin koordinatörü”

Oda’nın açtığı davalar neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevden aldığı Koruma Kurulu eski müdürü Mevlüt Coşkun’un temizlik ihalesinin koordinatörü olarak ihalede ilginç şekilde yer aldığına dikkat çeken Redife Kolçak sözlerine şöyle devam etti:

“Mevlüt Coşkun antropolog, ama web sayfalarında Mevlüt Coşkun’u arkeolog olarak belirtiyorlar. Tescilli yapı bulunup bulunmadığına ilişkin belediyeye sorduğumuz yazıya ise ‘kentsel dönüşüm projesi başlatıldığında bölgede herhangi bir sit bulunmamaktadır; tescilli yapıların tespiti Koruma Kurulu tarafından yapılmış olup envanter fişlerini Koruma Kurulu’ndan isteyiniz’ şeklinde cevap verdiler. Nevşehir Belediyesi’nin tescilli bir yapı bulunup bulunmadığına ilişkin verdiği cevap budur. Tespitlerimiz ise 11 tescilli tarihi yapımızın artık kepçe ve kamyonlarla yok edildiğidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Koruma Bölge Kurulu’nun sessizliğini anlamak mümkün değildir. Bir insanlık tarihi yok ediliyor; kabul edebilme durumumuz asla yoktur. Görevde ihmali olanlar hakkında ve telafi olmayan zarar oluşup oluşmadığının tespit edilmesi için suç duyurusunda bulunacağız.”

 

Kaynak: Mimarlar Odası Ankara Şubesi

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 44593 Eklenme Tarihi Tarih: 2016-02-03





    Klasik Keyifler Grubu ve Borusan Quartet Saruhan’da konser verecek

    Ä°talyan RAI-2 TV’de Kapadokya tanıtımı

    Ãœrgüp’te Avrupa Satranç Åžampiyonası

    Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin 10. sayısı çıktı

    Avanos’ta kayadan oyma kültür merkezi

    MustafapaÅŸa’da yeni bir otel: Konak Bezirhane

    Yeni bir Kapadokya kitabı

    Web sitemiz Milliyet Gazetesi’nde tanıtıldı

    4. Uluslararası Fabrikart ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali baÅŸlıyor

    Wedding Turkey 2009 Fuarı baÅŸlıyor

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 sona erdi

    ‘Klasik Keyifler’ Grubu Kapadokya’daydı

    Peribacası Dergisi EMITT Fuarı’nda ücretsiz kitap dağıttı

    Turasan uluslararası ödüllerine yenilerini ekledi

    Yavuz İşçen'den Ankara Kent Yazıları sitesi

    Özel Kapadokya Kültür Müzesi’ne anlamlı ödül

    KMYO öğrencilerine Kapadokyalılık bilinci semineri

    1.Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali Yapıldı

    Uluslararası Aksaray-Güzelyurt DaÄŸ Bisikleti Yarışı yapıldı

    Karlıkevi’nin gelenekselleÅŸen sanat kampı

    Peribacası Dergisi Kanal B’ye konuk oldu

    CCR Hotels’de Soner Arıca konseri

    Kapadokya’da ‘Klasik Keyifler’

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 baÅŸlıyor

    Rehberlerin kaleminden Kapadokya

 1  2  3  4 ... 73 


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90609127 ziyaretçi
Bugün : 1791 ziyaretçi
Dün : 43071 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.28 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com